Werken met pionnen: het begin.
Hey! Voordat ik begin wil ik toch even een disclaimer geven: dit artikel focust vooral op de toepassing van pionnen vanuit Parelli, andere natuurlijke stromingen, maar hoofdzakelijk hoe ik het zelf toepas. Toch zijn het wel dingen die voor elk paard goed zijn om te doen omdat ze ook goed zijn voor de algemene soepelheid en behendigheid van je paard.
Toen mijn instructrice indertijd mij vroeg om eens te gaan werken met pionnen werd ik gelijk zenuwachtig. Hoe moest ik dat in hemelsnaam doen, waar moest ik beginnen. Ik had niet eens pionnen. Toen ik er eenmaal mee begonnen was viel het mij reuze mee, plus dat ik merkte dat Remie het juist hartstikke leuk vond.
Pionnen
Goed om te weten, je hoeft niet persé pionnen te gebruiken. Je kunt in het begin de oefeningen ook zonder proberen, om te zien of je het wel leuk vind. Ik ben toen begonnen met lege bierkratjes. Het
is fijn voor jou en je paard om wel een visueel punt te hebben waar jullie je aan kunnen vasthouden. Als je vriend/man/vader/jijzelf geen bier drinkt kun je ook prikpaaltjes gebruiken. Let hier bij wel op dat ze niet te hoog zijn anders is het lastig om daar met je leadrope omheen of overheen te gaan. Ik
heb mijn pionnen bij de Aldi vandaan, deze waren slechts 5,- per stuk en kan je heel fijn inklappen. Wij hebben echter 2 bakken voor ’t hooi in de bak staan. Het is niet ideaal omdat ze zo groot zijn, maar ik verwerk ze vaak wel in mijn patronen.
De bak
Het fijnste is om in een grotere bak te werken. Dan kan je namelijk meerdere kleine figuren er in zetten. Een paddock of longeercirkel werken natuurlijk ook gewoon.
Er zijn allerlei verschillende patronen die je kunt doen als je met pionnen werkt. Onder het zadel weer andere dingen dan op de grond. Wat er fijn is, is om je paard op de grond aan de pionnen te introduceren. Dat hij weet wat het is en wat er van hem verwacht wordt. Het ligt natuurlijk heel erg aan het karakter van je paard hoe en hoe snel hij/zij het oppakt. Geef je paard de tijd als 'ie het spannend vind. Het is al een super goede training voor je paard om er zo mee bezig te zijn. Wanneer jullie er allebei klaar voor zijn kun je gaan kijken naar patronen.
Figure 8/8-jes maken
De figure 8 is veruit het simpelst om neer te zetten. Maar in de uitvoering minder. Je zet gewoon 2 pionnen een stukje uit elkaar. Afhankelijk van hoe behendig je bent kun je ze dichter naar elkaar zetten. Hoe dichter bij elkaar, hoe minder tijd je hebt je paard in positie te brengen. Maar je moet ook niet vergeten: hoe verder uit elkaar, des te groter is de afstand die je moet overbruggen. Ik kan zeggen "het moet precies 2 meter uit elkaar zijn" dit is namelijk voor elk paard anders. Een Shetlander heeft minder nodig dan bijvoorbeeld een grote warmbloed. Het is iets waar je mee moet spelen en gewoon af en toe wat verzetten.
Wat hier bij belangrijk is, is dat je paard goed op jouw lichaamstaal let. Je wilt hem met minimale hulpen toch het figuur kunnen laten maken. Je begint in het midden van de pionnen, stuur hem van je af en de cirkel op naar punt A. Wanneer je paard dan voorbij punt A is vraag je hem weer naar je toe. Als je paard punt B passeert stuur je hem weer van je af, dit maal de andere kant op naar punt C. Hier laat je hem weer die cirkel maken tot hij bij punt D is, vanaf dat punt haal je hem weer naar binnen toe. Je stuurt je paard weer naar punt A, enzovoorts enzovoorts.
Wanneer je deze manier van vragen en sturen redelijk onder de knie hebt kun je dit patroon ook in draf proberen. Dan moet je natuurlijk wel goed op blijven letten omdat je paar dan sneller gaat en jij dus sneller moet meebewegen.
Slalom
De slalom vind Remie altijd erg leuk. Hij maakt er echt een spelletje van zo strak mogelijk om de pionnen heen te lopen. Voor een slalom gebruik je op de grond ideaal gezien 4 pionnen, dan kan je hem namelijk het beste weer terug vragen zonder dat je touw in de knoop raakt. Persoonlijk adviseer ik om op de grond de pionnen dichter bij elkaar te zetten als je het vanaf de grond doet, dan wanneer je gaat rijden. Als je gaat rijden heb je namelijk meer ruimte nodig om het patroon ook in draf of galop te kunnen rijden. Bij de slalom is de opzet ook niet heel ingewikkeld, zet nog 2 pionnen achter de 2 die je al had en je bent er eigenlijk al. Let goed op dat je overal ongeveer even veel ruimte vrij laat.
Bij een slalom werk je vanuit de zelfde kern als bij de 8-jes: je stuurt je paard weg en vraagt hem weer terug. Alleen nu laat je hem niet omdraaien om de andere kant op te gaan, je wilt namelijk dat hij wel voorwaarts blijft. Pas bij de laatste pion vraag hem om te draaien. Op de foto hiernaast kun je de zwarte lijnen zien als de heenweg en de roze lijnen als de terugweg. Jijzelf loopt dynamisch met je paard mee.
In zo’n klein artikel is er natuurlijk weinig ruimte om echt diep op de stof in te gaan. Ook zijn er nog veel meer patronen die je kunt rijden met pionnen! Als jullie het leuk vinden om hier meer van te zien of lezen, laat het ons dan vooral weten via de facebookpagina of onze email.
Groetjes Lara