top of page

Wat is dat nu eigenlijk? Alles over Horsemanschip

Na de uitleg over trail, grondwerk en reining vandaag uitleg over horsemanship, een klasse die bestaat uit twee onderdelen.

Deel 1 is individueel een pattern proef rijden, alle deelnemers verzamelen in de bak en stellen zich op op de korte zijde. Om de beurt rijden de deelnemers de pattern, hierin worden alle gangen gevraagd. Ook moeten de deelnemers wendingen maken om de voor- en achterhand, stukje achteruit en galopswissels laten zien.

Deel 2 is een stukje pleasure, uitleg over dit onderdeel zal later komen maar even in het kort. In dit onderdeel worden alle gangen van het paard getoond, de gangen worden zowel op de linker als rechterhand getoond en hierdoor kan de jury de houding van ruiter en paard beoordelen. Waarom word dit ook bij horsemanship erbij gepakt? Vaak omdat de jury dan een betere beslissing kan nemen voor de plaatsing. Horsemanship telt voor 80% en het pleasure gedeelte voor 20%.

Horsemanship is om te kijken wat de ruiter kan en niet wat de kwaliteiten van het paard zijn, er word gekeken naar de teugelhulpen en de gehele houding. Een relaxte houding zonder onnodigen hulpen en verschuiving van de zit. Het is een onderdeel wat alleen voor de jeugd- amateurruiters is.

Paarden van 5 jaar of jonger mogen op een of twee handen gereden worden, ook mag hij of zij op hackamore of snaffle bit starten. Paarden van 6 jaar of ouder moeten op een hand worden gereden, ook moeten ze op bit. Wanneer je op een hand rijdt mag je niet meer wisselen, dus start je met de teugels in je linkerhand dan mag je tussendoor de teugels niet in je rechterhand overpakken.

Hier twee filmpjes waarin te zien is hoe zo'n pattern eruit ziet en een soort review filmpje over hoe er naar een proefje gekeken wordt.

Horsemanship is voor elk paard geschikt en wat ik er zo leuk aan vind is dat de ruiter beoordeeld word, hoe je met je paard omgaat wanneer je verschillende oefeningen moet uitvoeren en of je dan relaxt en een nette houding kan aanhouden. Zo kun je ook aan jezelf werken en een nog betere combinatie worden met je paard.

Ik hoop dat jullie nu een betere kijk hebben op het onderdeel horsemanship, neem ook zeker even een kijkje naar de andere twee onderdelen die we voor jullie al hebben uitgeschreven!

Trail: http://bit.ly/2932E1G

Reining: http://bit.ly/28ZKYTm

Tot de volgende post!

Uitgelichte berichten
Recente berichten
bottom of page