top of page

Wat is dat nu eigenlijk? Grondwerk


Grondwerk, we hebben het er vaak over met elkaar. We zeggen misschien dat we graag grondwerk doen met ons paard, of dat wij nooit grondwerk zouden doen met ons paard. Het is eigenlijk wel een heel breed begrip. Wat de een als grondwerk ziet, ziet de ander misschien als standaard opvoeding. Eigenlijk zou je heel plat gezien alles wat er op de grond gebeurd, als grondwerk kunnen zien. In dit artikel zal ik dus een kleine opsomming maken en een aantal onderdelen extra toelichten.

  • Rechtrichten

  • Lange lijnen

  • Lange teugelen

  • Longeren (op welke manier dan ook, bijv. met dubbele longeerlijnen)

  • Vrijheidsdressuur

  • Klassieke dressuur aan de hand

  • Natural Horsemanship oefeningen zoals de 7 games van Parelli

  • Obstakeltraining

  • Agility training

Ga zo maar door.

Er zijn vele manieren van grondwerken, uiteindelijk zou je dit kunnen onderverdelen in twee catagorieën. De eerste catagorie benadrukt het fysieke aspect met name, denk hierbij aan bijvoorbeeld het gericht werken aan bepaalde spiergroepen of het bewust omgaan met de houding van je paard. De andere catagorie gaat over het mentale aspect, hier staat de band die je hebt met de paard meer centraal. Iets wat hierbij ook belangrijker is, is de mentale gezondheid van je paard. Het zijn twee catagorieën die dus vooral slaan op het doel van de trainer. Je kunt longeren om te werken aan je band met je paard, maar ook om zijn conditie of spieren te verbeteren.

Fysiek grondwerk Er zijn al verschillende artikelen over verschenen, je kunt natuurlijk alle artikelen hier vinden. Enkele voorbeelden zijn Je paard in balans: Longeren en Je paard in balans: Rechtrichten. Grondwerk met een fysiek doel, een vrij abstract begrip eigenlijk. Enkele voorbeelden hiervan kun je natuurlijk in het lijstje hierboven vinden, maar wat er nu met name benadrukt zal woorden is wáárom je op deze manier met je paard zou willen trainen. Te beginnen natuurlijk met de vraag, voor jezelf ook, waarom je op de grond aan de slag wilt. Misschien kun je zelf tijdelijk of permanent niet rijden, of kan je paard tijdelijk niet bereden worden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je paard (door uiteenlopende redenen) momenteel een zwakke rug heeft of je specifieke spiergroepen wilt trainen. Je kunt bij vrijheidsdressuur bijvoorbeeld ook heel goed het hele lijf van je paard trainen, welke óók een goede opsteker is voor het zelfvertrouwen van je paard. Met lange teugelen en lange lijnen kun je heel goed je paard hulpen geven die misschien veel lijken op die zoals bij het rijden, zonder dat je op je paard zit.

Mentaal grondwerk Ook hier hebben we al veel artikelen over, welke allemaal hier zijn te vinden. Voorbeelden van wat van die artikelen zijn Natuurlijk Leiderschap: waar is de balans? maar ook de Agility serie. Grondwerk met een mentaal doel, is nog veel abstracter dan grondwerk met een mentaal doel. Je kunt heel veel verschillende soorten grondwerk doen, terwijl je doel blijft om zelfvertrouwen te kweken of een band op te bouwen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jij zelf door trauma of blessures angst heb opgebouwd voor het rijden. Grondwerk kan dan heel goed zijn oom jouw band met je paard te verbeteren. Het kan dan ook goed zijn om je zelfvertrouwen in omgang met paarden op te krikken. Het kan natuurlijk ook dat je paard door trauma of verleden extra behoefte heeft aan oefeningen die ten goede zijn voor zijn zelfvertrouwen. Natuurlijk is het over het algemeen sowieso nooit verkeerd om met je paard te werken aan jullie connectie op de grond, om een betere connectie in het zadel te hebben. Een gezegde die ze bij Parelli bijvoorbeeld vaak zeggen: "Succes on the ground, leads to succes in the saddle.". Als je in het zadel tegen bepaalde angsten van je paard aan loopt, kan het zeker een goed idee zijn om hier door middel van werken op de grond aan te werken.

Dus, nog even enkele redenen van grondwerk voor je op een rijtje:

  • Je bent zelf onzeker

  • Je paard is onzeker óf te dominant

  • Je wilt specifieke spiergroepen trainen

  • Je kunt momenteel niet rijden

  • Je wilt aan specifieke angsten werken

Natuurlijk is dit slechts een greep van redenen, laat ons vooral via facebook weten waarom jij grondwerk doet met je paard. Maar natuurlijk ook wát je dan precies doet met je paard!

Groetjes!

Uitgelichte berichten
Recente berichten
bottom of page