top of page

Snel gemaakte fouten bij het vrijheidsdressuur

Vrijheidsdressuur is leuk om te doen met je paard, maar ook hier kun je fouten maken. Sommige maak je zelfs zonder dat je het door hebt, om verschillende fouten te voorkomen hier een lijstje met veel gemaakte fouten die nog niet zo zeer over de oefeningen gaan maar vooral om alles eromheen.

Ongevraagd gedrag belonen

Stel je paard gaat zonder dat je het vraagt de jambette uitvoeren, hoe goed hij of zij het dan ook doet belonen is iets wat je beter niet kunt doen. Hierdoor denkt je paard ‘owh nu word ik beloond en ze vraagt niet eens iets dat ga ik vaker doen!’ en dat zal hij of zij dus ook gaan doen. Het lijkt grappig maar wat als je net voor je paard staat en je zijn of haar been tegen je aan krijgt, je zal zeggen ‘he niet doen’ en dan raakt je paard in de war. Ongevraagd gedrag dus niet belonen.

Houdt rekening met je paard of pony

Samenwerking is belangrijk, maar er kunnen dingen zijn die maakt dat bepaalde oefening lastig zijn of niet mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan de leeftijd, een oudere pony is een stukje stijferwat maakt dat je bijvoorbeeld eerst even lekker los werkt voor je de spagaat aanvraagt. Voor de spieren kan het een hele belasting zijn, denk maar dat je opa of oma bij het opstaan gelijk in de spagaat gaan. Bij jongere paarden kun je ook snel de fout in gaan, een mooie leeftijd om langzaam te beginnen met VD is 3 of 4 jaar. Jonge paarden zijn zowel fysiek als mentaal nog niet zo veel gewend, door al te vroeg te veel van ze te vragen heb je daar later last van.

Gebruik van dwang

Duwen en trekken, niet echt een fijne samenwerking. Het been van je paard omhoog trekken om zo de jambette aan te leren, of flink aan het halster trekken om hem of haar op het blok te krijgen maakt zowel angst als irritatie los. Je paard zal er geen plezier meer in hebben en je wilt toch juist dat het een mooie en fijne training word? Ga dus niet zomaar van start maar lees eerst goed hoe en wat met de oefeningen, kijk filmpjes of volg les. We hebben hier ook een artikel over dat lees je hier:

bit.ly/1PB7PUk

Waar ga je trainen

Oefeningen uitvoeren in een stal, klein en krap. Raakt je paard in paniek omdat hij of zij iets niet snapt dan is zijn of haar stal geen veilige plek meer. Trainen op de wei, misschien ook niet zo’n goed idee vooral niet als je net begint. Gras is erg verleidelijk, je paard zal hier meer op gefocust zijn waardoor jij geïrriteerd raakt omdat hij of zij niet oplet, maar draai het eens om. Een weiland vol snoep en er niet aan mogen komen en niet mogen eten maar nog wel het belangrijkste blijven focussen op wat anders. Maak het niet te moeilijk voor zowel het paard als jezelf en ga trainen in een paddock of een bak. Het is zacht en genoeg ruimte, een bak is in het begin misschien een beetje groot ben je hier dus ook van bewust.

Dit waren een aantal snel gemaakte fouten, er zijn er nog meer maar deze zijn vooral in het begin belangrijk om rekening mee te houden. Kijk ook zeker even dit filmpje waarin een aantal van deze fouten worden uitgelegd: bit.ly/1W7Q1qA

Tot de volgende post!

Uitgelichte berichten
Recente berichten
bottom of page