top of page

Neusriemen: waar te beginnen?


Neusriemen, sommige mensen zijn er weg van, anderen haten ze. Maar, uiteindelijk heeft meer dan de helft van de mensen die ze gebruiken eigenlijk geen idee wat die neusriem precies doet. Helemaal bij de basis is de neusriem van grote invloed op de inwerking van het bit en zorgt deze ook voor een stabielere liggen van het bit. Een neusriem kan er ook voor zorgen dat het paard zijn mond niet meer kan open doen. Je ziet vaak verschillende neusriemen bij verschillende disciplines en bij de westernsport bijvoorbeeld helemaal geen neusriemen. In dit artikel zal ik wat uitleg geven over hoe de inwerking is bij elke neusriem en waarvoor hij gebruikt kan worden.

De lage neusriem

Deze neusriem ligt laag op de neus en gaat met het riempje voor het bit langs. De neusriem verhoogt de druk op wang, neus en onderkaak en voorkomt heel sterk het openen van de mond. Tot voor kort was dit de meest gebruikte neusriem in Nederland. Deze neusriem is begin 1900 voor het eerst geïntroduceerd in Duitsland en heeft zo zijn opmars gemaakt in populariteit. Hedendaags wordt deze neusriem nog vooral bij jonge paarden gebruikt. Ook in de IJslandersport zie je veel lage neusriemen. Let erop dat de neusriem niet onder het einde van het neusbeen hangt, want dat kan de ademhaling bemoeilijken.

De gecombineerde neusriem

Dit is een neusriem die momenteel de standaard voor veel recreatie-/dressuurruiters is geworden. Heel veel mensen rijden met deze neusriemen. Het is een combinatie van een hoge neusriem die boven het bit langs gaat, met een sperriempje die voor het bit langs gaat. Het sperriempje is te vergelijken met de lage neusriem in functie. De naam zegt het eigenlijk al: het sperriempje moet voorkomen dat het paard de mond open kan sperren.

De hoge (Engelse) neusriem

Deze neusriem gaat boven het bit langs en geeft dus meer vrijheid bij de mond zelf. De neusriem hoort namelijk circa 2 vingers onder het jukbeen. De inwerking is dus ook niet heel groot. Dit is het enige type neusriem die je bij stang en trens kunt gebruiken.

De Mexicaanse neusriem

Een Mexicaanse neusriem heb je in twee varianten: een lagere variant en een hogere variant. Bij de Mexicaanse neusriem wordt de bovenste riem rond de kaken en boven het bit langs vastgemaakt, waarbij hij vlak onder de jukbeenderen door loopt. De neusriem is bedoelt om de mond dicht te houden en te voorkomen dat het paard met zijn tanden knarst. De neusriem oefent in het midden druk uit op het neusbeen. Let erop dat het middenstuk niet onder het neusbeen ligt, want dat is erg onprettig voor het paard en bemoeilijkt de ademhaling.

De Austrialische cheeker

De Australische cheeker is een rubberen constructie die wordt vastgemaakt aan het kopstuk en aan weerszijden van een trensbit. Hij houdt het bit boven in de mond, zodat het paard zijn tong er niet overheen kan doen. Het is een neusriemconstructie die je vooral veel bij renpaarden ziet.

De aansnoerneusriem

Dit is eigenlijk een variant die je op elke neusriem zou kunnen terugzien. Een aansnoerriem is bedoeld om het vastmaken of aansnoeren van de neusriem makkelijker te maken. Dit betekend dat de neusriem strakker vast kan dan dat deze anders zou gaan. Hierdoor kan er beter worden voorkomen dat een paard zijn mond open spert.

Natuurlijk wil ik nog een laatste waarschuwing geven: trek niet zomaar je eigen plan, maar kies een neusriem in overleg met je instructeur. Let er goed op dat de neusriem niet de ademhaling belemmert of op het dunne stuk van het neusbotje drukt. Comfort is belangrijk, ook voor je paard.

Nou is dit slechts een lijstje van de meest gangbare neusriemen hier in Nederland. Zouden jullie het leuk vinden om ook meer te horen over andere varianten? Laat het dan weten in een reactie!

Uitgelichte berichten
Recente berichten
bottom of page