top of page

Rio 2016: Het dressuurprogramma

Vorige week hebben we het al over de potentiële dressuurruiters gehad, deze week zal ik wat meer uitleg geven over hoe de dressuur verder in zijn werk gaat. Op zondag 17 juli maakt bondscoach Wim Ernes zijn team bekend bij het Nederlands Kampioenschap in Ermelo, amper twee weken later zullen de dressuurpaarden rechtstreeks naar Rio worden ingevlogen. De combinaties zullen meedoen in twee klassementen: de individuele en die van het team.

Het programma ziet er dan als volgt uit:

Woensdag 10 augustus: 10:00-16:30 uur Team: Grand Prix dag 1 Donderdag 11 augustus:10:00-16:30 uur Team: Grand Prix dag 2 Vrijdag 12 augustus: 10:00-16:35 uur Team: Grand Prix Special Maandag 15 augustus: 10:00-14:00 uur Individueel: Grand Prix kür op muziek

Voor de team punten zal er dus een reguliere Grand Prix gereden worden, voor de individuele klassering is dit een kür op muziek. Bij deze proeven zal er op verschillende onderdelen gejureerd worden. Enkele voorbeelden van oefeningen van dit niveau zijn de piaffe, passage, de overgang tussen die twee, vliegende galopswissels (om de sprong en om de twee sprongen), appuyeren in draf en galop en het rijden van een pirouette.

De de jurering van de proeven gaat uit van het doel van de dressuur. Dit is opgesteld door de overkoepelende mondiale paardensportfederatie: FEI. Doel van de dressuur zoals opgesteld door de FEI - Ontwikkeling van het paard tot happy athlete door een harmonieuze en systematische opleiding. Daarbij worden de natuurlijke eigenschappen van het paard verder ontwikkeld. Het paard wordt daarbij: levendig, gehoorzaam, soepel en los in zijn bewegingen gemaakt waarbij een volmaakte harmonie met de ruiter tot stand komt.

Verder speelt de zogeheten scala aan africhting een belangrijke rol. Onderdelen hiervan zijn:

  • Takt (ritme of regelmaat, zie ook dit artikel)

  • Ontspanning (ongedwongenheid van het paard)

  • Aanleuning & nageeflijkheid (de licht verende druk op de teugel i.s.m. losgelatenheid in nek en kaak)

  • Impuls & schwung (voorwaartse drang en souplesse in de beweging)

  • Rechtgericht zijn (het paard dient rechtgericht te zijn, zie ook dit artikel over rechtrichten)

  • Verzameling (gewicht dragen op de achterhand, het paard kantelt de bekken)

Het zijn dingen die niet alleen bij de Olympische Spelen van belang zijn, maar ook tijdens normale proeven, al start je in de B. De eerste 3 punten is eigenlijk je basis, deze moet altijd goed zitten.

Ik zit op 10 augustus om 10 uur klaar! Jullie ook?

Uitgelichte berichten
Recente berichten
bottom of page