top of page

Rio 2016: Het eventingprogramma


Vorige week hebben we het al over het eventing-team gehad, deze week zal ik wat meer uitleg geven over hoe de eventing verder in zijn werk gaat. Op zondag 17 juli maakt bondscoach Martin Lips zijn team bekend bij het Nederlands Kampioenschap in Ermelo, amper twee weken later zullen de paarden rechtstreeks naar Rio worden ingevlogen. De combinaties zullen meedoen met drie onderdelen: dressuur, cross-country en springen. Het programma ziet er dan als volgt uit: Zaterdag 6 augustus, 10:00-16:05 uur Individueel/Team: dressuur dag 1 Zondag 7 augustus, 10:00-16:05 uur Individueel/Team: dressuur dag 2 Maandag 8 augustus, 10:00-15:35 uur Individueel/Team: cross-country Dinsdag 9 augustus, 10:00-15:35 uur Individueel/Team: springen

Dressuur en springen zijn bekende onderdelen; in de cross leg je een vooraf bepaalde route af door het terrein waarin diverse natuurlijke hindernissen zoals wallen, een waterpartij, boomstammen, greppels en dergelijke zijn opgenomen. Al deze onderdelen moet je met hetzelfde paard doen; de resultaten daarvan worden opgeteld en bepalen uiteindelijk de uitslag. De meest veelzijdige combinatie wint dus.

Het programma begint met een dressuurproef. Deze wordt meestal iets minder streng beoordeeld dan dat je op dressuurwedstrijden gewend bent. Maar de nadruk ligt hierbij vooral op het voorwaarts rijden en gehoorzaamheid van het paard. Bij het springen gelden wel de reguliere regels: iedere hindernisfout betekend vier strafpunten.

Dan is het hoogtepunt de cross! Voor de cross wordt er een parcours van enkele kilometers gereden met onderdelen zoals: boomstam, opsprong, afsprong, heg, greppel, picknicktafel(tje), waterbak, etc. Er geldt bij de cross een gemiddelde snelheid om de ideale tijd te rijden. Wie langzamer rijdt, krijgt 0,4 strafpunt per seconde. Echter wie meer dan 30 seconden te snel heeft gereden, krijgt ook tijdstrafpunten.

De cross wordt met een hoge snelheid gereden en er moeten dan snel beslissingen gemaakt worden, daarom is het extra belangrijk voor de ruiters om het parcours van top tot teen te kennen.

Super spannend dus allemaal! Ik ben natuurlijk met name benieuwd naar het crossen op maandag 8 augustus, dat is vaak erg indrukwekkend om te zien!

Waar kijken jullie naar uit?

Uitgelichte berichten
Recente berichten
bottom of page