top of page

Rio 2016: Het aftellen kan beginnen!


Vrijdag 5 augustus beginnen de Olympische Spelen in Rio de Janeiro! Ons land word goed vertegenwoordigd in de paardensport en daarom zal er tot en met 29 augustus elke vrijdag een blog online komen met als thema Rio 2016! We gaan onder andere bespreken wie er mee rijden en wat ze moeten doen om een medaille binnen te slepen.

In deze eerste blogpost wil ik jullie wat vertellen over het ontstaan van de paardensport op de Olympische Spelen, welke takken er meedoen, wie wonnen er bij de vorige spelen de medailles, waar de ruiters hun wedstrijden zullen rijden en een beetje informatie over Rio!

Paardensport op de Olympische Spelen

De paardensport stond als eerste op het programma op de zomerspelen van 1900 in Parijs. Hier werd toen alleen springen, hoogspringen en verspringen verreden. In 1904 en 1908 was er geen paardensport, maar vanaf 1912 stond de paardensport elke 4 jaar weer op het programma. In 1912 waren dit de onderdelen Dressuur individueel, Eventing (toen nog Military) individueel en teams en Springen individueel en in teams. Een enkele keer, in 1920, stond de Voltige ook op het programma. Zowel individueel als in Teams.

Paardensport is de enige olympische sport waarin de mannen en de vrouwen tegen elkaar strijden. Bij alle andere sporten zijn de mannen en de vrouwen gescheiden. Het land dat in al deze jaren de meeste medailles heeft behaald in de paardensport, is Duitsland. Zij hebben in totaal 21 Gouden, 10 Zilveren en 11 Bronzen medailles gewonnen. In totaal 42.

Nederland staat in dit lijstje op een 6e plaats met 10 Gouden, 10 Zilveren en 2 Bronzen medailles. In totaal dus 22. “Onze” Anky van Grunsven heeft in totaal de meeste medailles gewonnen. Zij heeft 3 Gouden, 5 Zilveren en 1 Bronzen medaille gewonnen. In totaal dus 9 medailles. De meeste gouden medailles zijn behaald door Reiner Klimke, hij heeft 6 Gouden, 0 Zilveren en 2 Bronzen medailles weten te behalen.

Welke onderdelen gaan we zien?

Dit jaar staan er 3 onderdelen op het programma, waarin in elk onderdeel individuele en team medailles te behalen zijn. De onderdelen zijn Dressuur, Springen en Eventing. Nederland heeft zich voor al deze 3 disciplines weten te plaatsen door de prestaties die behaald zijn tijdens de Wereldruiterspelen in 2014 in Caen, Frankrijk.

Wie waren de vorige winnaars?

Tijdens de spelen in London in 2012, was het Charlotte Dujardin die er in de dressuur er met het individuele goud vandoor ging. Adeline Cornelissen pakte hier het zilver met Pazival en het Brons was voor Laura Bechtolsheimer met Mistral Hojris. In de landenwedstrijd was het Groot Britannie die het goud pakte. Het zilver ging naar Duitsland en het Brons was voor Nederland.

Bij de Eventing had Micheal Jung met zijn paard Sam het Goud weten te bemachtigen. De Zweedse Sara Algotsson Ostholt met Wega won het zilver en de Duitse Sandra Auffarth met Opgun Louvo kreeg het Brons. In de landenwedstrijd was het eveneens Duitsland die er met het goud vandoor ging, Groot Britannië met het Zilver en Nieuw Zeeland won hier Brons.

De Zwitser Steve Guerdat won de individuele gouden medaille bij het springen met zijn paar Nino des Buissonnets. De Nederlander Gerco Schröder pakte met London het zilver en Cian O’Conner ging voor Brons met zijn Blue Loyd 12. Bij de landenwedstrijd was het goud voor Groot Brittanie, het zilver voor Nederland en het Brons voor Saoedi-Arabie.

Met deze resultaten had Groot Brittanie de meeste medailles gewonnen. Zij hadden er 5 in totaal: 3 gouden, 1 zilveren en 1 bronzen. Duitsland staat hier op 2 met 4 medailles: 2 gouden, 1 zilveren en 1 bronzen en Zwitserland staat op 3 met 1 Gouden medaille. Nederland heeft in totaal 4 medailles gehaald, maar geen een gouden. Wel 3 zilveren en 1 bronzen.

Rio de Janeiro

De zomerspelen van dit jaar worden gehouden in Rio de Janeiro, ook wel Rio genoemd. Rio ligt in Brazilie en is met meer dan 6 miljoen inwoners de tweede grootste stad van het land. Rio staat bekend als stad van de samba en de bossanova en is beroemd om zijn drukbezochte stranden, zoals Copacabana en Ipanema, het reusachtige standbeeld Christus de Verlosser, dat staat op de 710 meter hoge Corcovadoberg, de Suikerbroodberg, met zijn kabelbaan en het uitbundige gevierde carnaval, dat jaarlijks wordt bezocht door duizenden toeristen.

Dit jaar worden de 28e zomerspelen hier in Rio gevierd. De Maracanã zal dienstdoen als olympisch stadion waar de openings- en sluitingsceremonie gehouden worden. In totaal zijn er 28 verschillende locaties waar de sporten georganiseerd worden. Voor de paardensport is alles op 1 locatie: Het Centro Nacional Hipismo in Deodoro. 1 miljoen m2 zal plaats bieden aan de dressuur arena’s, spring ringen, cross country parcours en ook de accommodatie voor de paarden en iedereen die daar omheen loopt.

Volgende week…

Volgende week zullen we jullie gaan vertellen wie ons land gaan vertegenwoordigen in de Dressuur! Lees je dan ook weer mee?

Uitgelichte berichten
Recente berichten
bottom of page