top of page

Verbeter je houding met zitles

Ik heb het zelf denk ik 3x gehad, zitles. Een manier om een heldere blik te krijgen over je houding, want je houding is toch wel erg belanrijk niet alleen voor jou maar ook voor je paard!

Toen je begon met paardrijden was je er misschien nog niet zo veel mee bezig, maar je houding is toch wel een belangrijk deel van het rijden. Met een verkeerde houding kan je je paard in de wegzitten waardoor bepaalde oefeningen moeilijk gaan. Zitles is iets wat je kan helpen om even alleen aan je zit te werken, met behulp van je instructeur of instructriese kun je je houding in stap – draf en galop doornemen. Maar waarom is dit nou zo belangrijk?

Naast dat het altijd goed is om niet alleen aan je paard maar ook aan jezelf te werken is het ook een goede manier om te voelen waarom je paard op bepaalde bewegingen of op een bepaalde houding reageerd. Je kunt opzoek naar balans, zelf meer ontspannen en goed leren inspelen op de bewegingen van je paard. Je instructeur of instructriese ziet vanuit het midden precies wat je doet, doordat je alleen op jezelf hoeft te focussen kun jij aanvoelen hoe je paard op je reageerd en wat jij dan op dat moment doet met je lichaam. Er zijn verschillende houdingen die snel worden aangenomen maar die je zelf misschien helemaal niet door hebt omdat je meer met je paard bezig bent. Wie weet rij je wel met piano handjes of zit je veel te ver naar voren, tijdens zo’n zitles kun je je daar op focussen en inspelen op wat jou instructeur of instructriese zegt.

Zitles kan op verschillende manieren worden gedaan maar de meest bekende is aan een longeerlijn, je paard loop dan aan de longe en je instructeur of instructriese begeleid hem of haar. Ook kun je kiezen om met zadel te rijden of juist zonder, dit is een fijne optie om het doorzitten te kunnen oefenen. Je kunt dit ook oefenen door de beugels over het zadel te leggen, maar dit is eigen keus. Je kunt zitles krijgen voor zowel je zit in alle gangen als specefiek op een bepaalde gang, is doorzitten een probleem dan kun je je daar op gaan focussen tijdens de les. Of is de overgang naar galop moeilijk uit te zitten dan kun je hier meer aandacht aan besteden, bespreek dit elke keer even met je instructeur of instructriese. Laat ook zo nu en dan(hoe vaker hoe beter) je even filmen, tijdens de zitles en daarna tijdens eigen training. Zo kun je zien hoe het tijdens de les ging en of je dit zelf ook kunt toepassen.

Als je een goed team wil worden doe je dit door er beide aan te werken, samen werken naar dat perfecte plaatje om samen in balans te kunnen rijden. Miscommunicatie kan voorkomen uit je zit, dus laat zelfs al heb je geen zitles je zo nu en dan filmen om jezlef op fouten te betrappen en wie weet is zo’n zitlesje helemaal zo gek nog niet!

Tot de volgende post!

Uitgelichte berichten
Recente berichten
bottom of page