Touwhalsters 1: De voor en nadelen
Foto: Suzanne de Groot
Dit zal het eerste deel zijn uit de serie: Touwhalsters, die ik samen met Lara zal schrijven. In deze serie zullen wij zo veel mogelijk proberen te beschrijven wat o.a. een touwhalster is, wat je er wél en wat je er niet mee kan doen en wat de voor en nadelen zijn bij het gebruik van een touwhalster.
Zoals elk product, want een touwhalster is natuurlijk ook gewoon een product, heeft het touwhalster zo zijn voor en nadelen. In eerste instantie wilde ik deze blog de titel: 'Do's and Don'ts' geven, maar eigenlijk is het bespreken van de voor en nadelen veel uitgebreider.
Discussie
De discussie rondom het gebruik van het touwhalster is al behoorlijk oud. Het heeft sowieso al zijn 10-jarig jubileum gevierd, als het niet al veel ouder is. Maar het is absoluut niet minder relevant, want het gebruik van het touwhalster groeit nog altijd. De vraag is echter, waar kun je een touwhalster wel voor gebruik en waar niet? Ik wil hier niet een blog schrijven over Touwhalster VS Stalhalster, maar ik wil wel graag de voor en nadelen voor jullie op een rijtje zetten en soms moet je daarvoor even een klein vergelijkje maken.
Maar eerst: Wat is een touwhalster?
Touwhalster
Het is een halster van touw, zoals de naam uiteraard al doet vermoeden. Maar het is absoluut niet te vergelijken met een stalhalster. Waar het stalhalster bestaat uit platte 'repen' van stof of leer, bestaat het touwhalster enkel uit rondgenaaid touw.
Het touwhalster is gemaakt om subtiele hulpen te geven, wanneer de hulpen niet subtiel gegeven worden kan het al snel als pijnlijk en snijdend worden ervaren door het paard. Door deze sterke inwerking zijn er nog al wat mensen die tegen het gebruik van touwhalsters zijn. Echter moet je het zo zien: "Biedt het paard weerstand, dan voelt het een duidelijke inwerking. Werkt het paard mee, dan verdwijnt de druk onmiddellijk".
Rijden
Is het slim om onvoorbereid, onbekend met het touwhalster, te gaan rijden met een touwhalster? Nee, eigenlijk is het nooit goed om iets onvoorbereid te doen. Maar zeker wanneer je met een paard aan het werk bent, wat nou eenmaal een levend wezen is en daarnaast ook nog eens een vluchtdier, kun je beter goed voorbereid zijn.
Het is erg belangrijk dat je paard de basisbeginselen van het gebruik en inwerking van het touwhalster kent. Basisbeginselen? Het is toch gewoon een halster? Hoe moeilijk kan dat zijn?
Het is van belang dat je paard bekend is met 'Wijken voor druk'. Van nature is het paard hier niet bekend mee, bij druk zal het vanuit instinct tegendruk geven. Door middel van grondwerk kun je het paard de principes van wijken voor druk bijbrengen, wat de basis is om te kunnen rijden met een touwhalster.
Voordelen
Het is erg licht en het heeft weinig volume, hierdoor is het makkelijk mee te nemen en even snel in je zak te stoppen.
Je kunt het touwhalster wassen in de wasmachine wanneer het vies is geworden. Ideaal!
Het geven van subtiele hulpen is mogelijk, deze hulpen kun je steeds verder verfijnen waardoor je paard steeds lichter op de hulpen wordt.
Goede drukverdeling bij een op maat gemaakt halster. Zorg ervoor dat je halster goed passend is, er zijn genoeg webshops waar je een op maat gemaakt halster kunt bestellen. Ze kunnen je vaak ook helpen bij het opmeten van de maten.
Vele verschillende kleurtjes mogelijk. Wie houdt er nou niet van kleurtjes? (Jij? Niet getreurd er zijn uiteraard ook zwarte, bruine of andere egale kleuren).
Nadelen
Het halster is niet geschikt om je paard mee vast te zetten, het knapt namelijk niet, het snijdt helaas wel. Wanneer je paard schrikt en zich los wil trekken zal het zich bezeren. Wil je je paard toch vastzetten? Neem een stalhalster.
Zet je paard niet in de wei met een touwhalster, om dezelfde redenen als hierboven genoemd. Je wilt niet dat je paard ergens achter vast blijft hangen of zelfs met zijn hoef vast komt te zitten in zijn eigen halster.
Het kan even lastig zijn in het begin om het halster vast te knopen, maar oefening baart kunst!
Het halster kan sterk inwerken, het vereist besef van de inwerking van het halster en hoe je hier mee om moet gaan.
Het halster moet op maat gemaakt worden, je hebt geen standaard maten zoals; Shet, Pony, Cob, Full, etc. Elk paardenhoofd is anders, door de inwerking is het van belang dat het halster passend is.
Zoals je ziet, er zijn misschien bijna wel meer nadelen als voordelen. Maar dat is niet direct van belang, het belangrijkste is dat je bewust kijkt naar wat jij en je paard nodig hebben en welk halster daar bij past. Nog belangrijker is misschien wel hoe je omgaat met het gekozen halster.
Wees voorzichtig en goed voorbereid bij het gebruik van een touwhalster. Ik ken helaas ook verhalen van minder leuke ervaringen met een touwhalster.
Zo hebben ik en mijn bijrijdster ervaringen met; een ontvreemd hondenhok en een gesprongen waterleiding.
Sommige dingen gebeuren in een klein en onbewaakt ongeblik.
Onthoudt goed: Wanneer je paard vast komt te zitten met zijn touwhalster; het breekt nog eerder zijn nek of neusbotje dan dat het halster breekt.
~Femke~
Foto: Suzanne de Groot