Het zoeken, vinden en hebben van een verzorgpaard/verzorger: deel 1.
100% paardengek maar geen geld of tijd voor een eigen paard? Veel meiden zoeken de oplossing in een verzorg of bijrijdpaard. Maar het vinden van een eigenaar die zijn paard 1 of meerdere dagen per week aan jou wilt afstaan, blijkt nog niet zo gemakkelijk. In deze serie zullen we het zoeken, vinden en hebben van een verzorgpaard bespreken. Maar er is ook een andere kant. Heb je een eigen paard maar heb je daar niet genoeg tijd meer voor? Of zijn er andere redenen waardoor je wel iemand zou kunnen gebruiken? Ook het zoeken, vinden en hebben van een verzorger of bijrijder zullen wij bespreken. Dit aspect zal worden behandeld door Lara.
In deze eerste post hebben we het vooral over de zoektocht naar een geschikt verzorgpaard. Wanneer je al een aantal jaren met plezier hebt gelest op een manege of andere stal, vind je het tijd worden voor een eigen paard. Maar, een eigen paard is duur, geeft veel verantwoordelijkheid en kost ook ontzettend veel tijd. Wat nu als je iemand kan vinden met een paard, die wel een hulpje kan gebruiken in het verzorgen en eventueel het rijden van zijn of haar paard? Dat zou ideaal zijn natuurlijk! Maar hoe vind je zo iemand? Waar moet je op letten bij het plaatsen van een advertentie en hoe benader je die mensen?
Om te beginnen is het altijd handig om een advertentie online te zetten. Zo kun je gevonden worden. Zorg ervoor dat je advertentie duidelijk is, maar geef niet al te veel weg! Sommige dingen kun je beter bewaren voor je eerste kennismaking en andere dingen kunnen zelfs afschrikken. Wel is het belangrijk om eerlijk te zijn. Lieg niet om je ervaring en maak het niet mooier dan dat het is. Begin in ieder geval met je naam en je leeftijd. Vermeld ook waar je vandaan komt, maar zonder je adres te vermelden. Je weet immers nooit wie jouw advertentie te zien krijgt. Heb je een rijbewijs? Vermeld dit ook! Eventueel zelfs als je een E achter B hebt is dit handig om te vermelden. Zet er ook gelijk bij in welke radius vanaf jouw huis je zoekt. Zo voorkom je deels dat je reacties krijgt van mensen die toch te ver weg staan met hun paard. Beschrijf jezelf ook, noem je positieve karaktereigenschappen. Zo kun je bijvoorbeeld zeggen: “Betrouwbare en enthousiaste meid zoekt leuk bijrijdpaard”.
Natuurlijk vermeld je je rij ervaring. Hoeveel jaar je rijd, je wedstrijdniveau kan belangrijk zijn. Wees eerlijk en concreet. “Ik rijd al 8 jaar paard en rijd op de manege F-proeven, ik ben F16 geklasseerd” is een hele goede. “Ik rijd al een aantal jaar paard en af en toe een wedstrijdje” dat is niet heel duidelijk. Dan moet degene zelf gaan gissen naar wat je ervaring nu daadwerkelijk is. Heb je ervaring met hengsten en/of jonge paarden? Zet het erbij! Soms zijn stallen specifiek op zoek naar ruiters met die ervaring. Wat rijd je verder? Spring je bijvoorbeeld graag, of rijd je graag buiten? Allemaal dingen die je kan vermelden. Maar let wel: Blijf positief. Vind je springen eng, kun je dit beter niet vermelden. Natuurlijk moet je het eerlijk antwoorden als er naar gevraagd word, maar in overleg kun je vaak nog wel het een en ander afspreken. Als je op voorhand in je advertentie al vermeld dat je iets niet kan of iets niet durft, kan dat enorm afschrikken. Houd je tekst dus vooral positief en luchtig. Het is géén CV.
Wat ook een goede is om te vermelden, is wat jij zoekt in een verzorgpaard. Zoek je bijvoorbeeld een paard om lekker mee het bos in te gaan, heb je niets aan iemand die een ruiter zoekt om haar paard dressuurmatig bij te trainen. Zet ook hier geen negatieve punten neer. Zeg niet: “Ik zoek geen springpaard” maar zet dan neer: “Ik zoek een paard waarmee ik dressuurmatig lekker aan het werk kan”. Positieve verhalen klinken vaak enthousiaster en zijn leuker om te lezen! Daarbij, als jij in je advertentie al een lijst aan eisen stelt aan je toekomstige verzorgpaard, zal dat weinig eigenaren motiveren om jou als verzorger erbij te nemen.
Houd er rekening mee dat veel eigenaren om een bijdrage zullen vragen. Je kan altijd in je advertentie vermelden hoeveel je ongeveer per maand kan betalen, maar de ervaring leert dat je dit vaak achteraf met de eigenaar heel goed kan bespreken. Veel eigenaren vinden het ook belangrijk dat je lessen neemt met het paard. Sta hier voor open en vermeld dat ook.
Als laatste voeg je een paar foto’s toe. Foto’s waarop jij rijd, natuurlijk wel de mooiste uitzoeken. Zorg voor een beetje variatie. Zet er bijvoorbeeld een dressuur, recreatie en springfoto in. 2/3 foto’s is genoeg om een beetje een beeld te schetsen.
Dus om kort samen te vatten wat je nou in je advertentie zet: beschrijf jezelf, vertel over je rijervaring en vermeld wat je zoekt in een verzorgpaard. Belangrijkste is: blijf positief, heb zelfvertrouwen (straal dit uit in je tekst) en sta open voor wat de eigenaar wilt.
Succes met je zoektocht!
Marjolijn