Horse Agility 1: Behendigheid met je paard?
Hallo!
Aankomende weken wil ik verschillende blogberichten gaan plaatsen over de Horse Agility, deze week zal het een soort van introductie worden over de Agility zelf. Wat is Agility? Maar ook hoe ik er mee in aanraking ben gekomen. In latere artikelen wil ik bijvoorbeeld verschillende oefeningen bespreken en bepaalde hindernissen die heel makkelijk en goedkoop zelf zijn te maken. Ik hoop dat jullie veel plezier gaan beleven aan deze artikelen en dat ik wat mensen enthousiast kan krijgen voor deze onwijs leuke tak van de paardensport.
Bij het woord Agility denk je nu niet gelijk aan paarden, sterker nog, ik dacht direct aan het honden. Want dat was de Agility waar ik vanaf wist dat het bestond. Totdat ik 2 jaar geleden op een leuk artikel over Horse Agility stuitte. Ik ben toen op internet van alles gaan lezen hierover en ben mij erin gaan verdiepen. In 2014 op de Paard en leven dag in Ermelo heb ik mij ingeschreven voor een clinic Horse Agility die er werd gegeven en dat was ook gelijk mijn eerste kennismaking met deze sport! Hierna heb ik nog 2x een clinic gevolg en zo hebben we de smaak te pakken gekregen.
Op deze clinics hebben we eerst rustig kennis gemaakt met alle obstakels. Het paard er rustig naar laten kijken, aan laten ruiken en langs of doorheen leiden. Het gaat in deze sport vooral om het plezier en het samenwerken met jou paard vanaf de grond. Er zijn hele leuke hindernissen en er zijn ook onwijs veel verschillende hindernissen. Zo kan je keer op keer een gevarieerd parcours neerzetten/aflegen.
Horse Agility is dus een behendigheids- parcours die je samen met je paard aflegt. Het is de bedoeling dat je het parcours uiteindelijk in volledige vrijheid af kan leggen. Het paard moet op al jou aanwijzingen reageren en samen met jou en op jou aanwijzingen het parcours in gehele vrijheid af leggen. Dit is het ultieme waar je uiteindelijk naar toe werkt in de Agility. Het is dus ook perfect voor paarden die niet meer gereden kunnen worden vanwege diverse redenen, zoals fysieke (en/of gedrags-) problemen of voor pony's die te klein zijn voor de eigenaar om te berijden en/of voor mensen die niet kunnen of willen rijden. Ook is de horse agility geschikt voor alle leeftijden zowel voor mens als paard. Het gaat vooral om het plezierig samen bezig zijn met je paard en obstakels spelenderwijs overwinnen.
De verschillende hindernissen
De bekendste is de hoepel om doorheen te springen! Maar er zijn talrijke andere hindernissen zoals het vliegengordijn, en bruggetje, tonnen of andere gekke dingen om overheen te springen, bending poles voor de slalom, platgestampte flessen, grote zeilen om een waterbak of tunnel mee te maken. Ook kan je nog bergen aan ballonnen en slingers/vlaggetjes aanschaffen om bijvoorbeeld een “scary corridor” te maken of de slalom wat spannender te maken. Er bestaat een webshop voor een aantal benodigheden die je kan gebruiken om mee te trainen, zelf heb ik hier mijn hoepel en bending poles vandaan maar er is nog veel meer op de website te vinden. De website met benodigdheden vind je hier: http://bit.ly/21nwaYw .
Helaas wordt er in Nederland nog heel weinig aan deze sport gedaan en worden er dus ook nog niet echt veel trainingen of wedstrijden georganiseerd. Dit vind ik persoonlijk heel jammer aangezien wij zelf vrij fanatiek oefenen hiermee. Als je ergens wil trainen moet je vaak wel eventjes goed zoeken. Wel bestaat er een wereldwijde organisatie The Federation of International Horse Agility Clubs (FIHAC) is een overkoepelende organisatie van alle Horse Agility Clubs wereldwijd. Ondertussen is er onder deze organisatie ook een Nederlandse afdeling waarbij er ook een aantal instructeurs/trainers aan zijn gesloten. Van deze organisatie kan je ook lid worden en zodoende ook meedoen aan de online competities die ze regelmatig houden. Hierbij film je het parcours wat er die maand wordt gegeven en dit wordt dan beoordeeld door een jury. Hier wordt ook echt een klassement bij opgemaakt en je ontvangt dus ook een prijs mocht je wat gewonnen hebben! Hoe leuk is dat. Via deze website kan je je aanmelden voor de club, alleen moet je je wel via Groot Brittannië schrijven omdat Nederland alleen een afdeling binnen de organisatie heeft en nog niet een club: http://bit.ly/agilityclub.
Al met al dus een onwijs leuke tak van de paardensport waar je onwijs fijn kan samenwerken met je paard. Vooral op een leuke manier bezig bent met je paard terwijl je niet altijd aan het rijden bent. Ik hoop dat ik jullie een goed beeld heb gegeven van de Agility. Ik kijk er naar uit om jullie er nog veel meer over te vertellen.
Wat zien jullie nog graag over dit onderwerp? Hoe begin ik met Horse Agility? Welke basistraining is nodig? Een interview met beeld en film van een trainer (dan ga ik daar met paard en al op bezoek). Een filmpje van hoe ik bijvoorbeeld een training aanpak? De verschillende hindernissen uitgelegd en hoe je die op een veilige manier zelf kan maken? Laat het weten!
Tot snel
Justine
Beeld: Sylvana Dingjan