Het zoeken, vinden en hebben van een verzorgpaard/verzorger: deel 3.
In het vorige deel hebben we besproken waar je aan moet denken wanneer je op zoek gaat naar
een verzorgpaard. Ik heb jullie verteld wat belangrijk en handig is om in je advertentie te vermelden. Vandaag gaan we een stapje verder. Ik zal toelichten waar je aan moet denken als je een potentieel verzorgpaard hebt gevonden. Dit doe ik aan de hand van twee verschillende scenario’s. 1: Jij reageert op een advertentie of 2: je krijgt een reactie op jouw advertentie.
Scenario 1: Je hebt zitten zoeken op marktplaats, de bokt markt, facebookgroepen en veel meer. Daar staat ie: De advertentie waar jij een potentieel verzorgpaard in ziet! Tijd om te reageren. Lees voordat je dit doet de advertentie goed door. Hierin staat wel eens beschreven hoe de eigenaar wilt dat jij contact opneemt. De een heeft liever een mailtje, de ander heeft liever dat je gelijk belt. Als je besluit te gaan mailen, begin dan altijd met jezelf te introduceren. Zeg dat je mailt naar aanleiding van de advertentie die je zag. Schrijf een beetje over jezelf, maar niet al te uitgebreid. Een ellenlange mail word vaak niet gelezen. En ook: Hoe meer je schrijft, hoe meer punten je kan weggeven waarop de eigenaar kan besluiten om jou niet aan te nemen als verzorger. Houd het kort en bondig. Schrijf in je mail dat je graag wilt afspreken en of dat kan. Wees niet eisend, maar vragend. Blijf positief. Soms kun je gelijk langskomen maar andere keren zal de eigenaar eerst wat meer vragen hebben. Wees eerlijk en beantwoord die vragen dan ook eerlijk.
Scenario 2: Je hebt je advertentie online gezet en je krijgt een mailtje van een eigenaar die reageert op jouw advertentie. Super leuk! Lees goed wat ze zegt en wat ze van je vraagt. Beantwoord de vragen die gesteld worden eerlijk en oprecht en probeer een afspraak te maken.
Je hebt een afspraak gemaakt en je gaat binnenkort kijken naar je potentiele nieuwe verzorgpaard! Superleuk natuurlijk. Allereerst is het belangrijk om te weten wat je gaat doen. Is het enkel kennis maken of mag je ook al proef rijden? Als dit niet duidelijk is, is het in ieder geval verstandig om je rijkleding aan te trekken en je cap mee te nemen. Zweep en sporen kun je beter thuis laten. Niet iedereen waardeert dergelijke middelen en als je ze wel moet gebruiken tijdens het rijden krijg je ze vaak van de eigenaresse wel. Bereid je voor door vast te bedenken wat jij te weten wilt komen. Vind je het leuk om te springen; vraag of dit mogelijk is. Waar je aan moet denken is in ieder geval te vragen wat er van je verwacht word. Moet je bijvoorbeeld de stal mesten en voeren? Of hoef je alleen maar te komen poetsen? Mag je rijden, zijn lessen belangrijk voor de eigenaar? Dat soort dingen zijn belangrijk. Wat ook belangrijk is om te vragen, maar soms vergeten word, is of de eigenaar problemen heeft met het maken en publiceren van foto’s van het paard. Niet iedereen vind het leuk om haar paard op internet terug te vinden. Wissel van te voren telefoonnummers uit, zodat je haar kan bereiken wanneer je de locatie van de stal niet kan vinden of op een andere manier verhindert bent.
Dan is het zover: De dag van de afspraak. Allereerst: Wees op tijd! Kun je de plek niet vinden? Bel dan even. Heb je het gevonden, maar is het een grote stal? Bel ook dan even. Dan kunnen jullie elkaar vinden. Zorg in ieder geval dat je je telefoon bij je hebt. Ben je nog jong? Dat wil zeggen, jonger dan 16? Dan is het verstandig om een van je ouders mee te nemen als je afspreekt met een onbekende op een onbekende plek. Wanneer je elkaar gevonden hebt stel je jezelf natuurlijk voor en verloopt het vaak vanzelf. Straal een beetje zelfvertrouwen uit, wees eerlijk en positief. Loop niet te hard van stapel, wees niet te enthousiast met al je plannen maar bekijk eerst wat de eigenaar aangeeft. Vraag wat je wilde vragen zodat je alles weet wat je nodig hebt om te besluiten of dit paardje iets voor jou is.
Nadat je de afspraak hebt gehad moet je voor jezelf nagaan of dit paard en deze eigenaar bij jou passen. Bedenk of je met dit paardje kan bereiken wat jij zocht in een paard. Vraag jezelf af of je klikt met de eigenaar of dat jullie qua methodes of meningen teveel verschillen. Bekijk hoe ver het is, kun je dit redden als je alleen moet gaan? Allemaal punten om goed over na te denken. Ben je er nog niet zeker van? Vraag of je nog een keer kan afspreken of stel misschien een proefperiode in zodat je na die tijd kan beoordelen of dit wat gaat worden of niet. Maar: Wees eerlijk! Zeg niet te snel ja op een paardje omdat je een verzorgpaard wilt, dit kan alleen maar uitdraaien op een teleurstelling als het achteraf toch niet is wat je zocht. Houd er rekening mee, dat het voor jou misschien voelde als een top afspraak, maar dat de eigenaar zo haar bedenkingen heeft.
Heb je je paardje gevonden? Gefeliciteerd, tijd om een band op te bouwen en de eigenaar goed te leren kennen. Was het helaas niets? Laat je niet uit het veld slaan en zoek gewoon door. Er komt vast een leuk dier op je pad terecht!
Marjolijn