top of page

Touwhalsters 3: Rijden maar!


Dit is al weer het derde deel van de serie 'Touwhalsters', in de voorgaande delen hebben we gesproken over; de voor en nadelen van het touwhalster en het werken op de grond. In dit deel ga ik het hebben over het rijden met een touwhalster.

Ik wil terug gaan naar de vraag die ik stelde in deel 1 van deze serie: "Is het slim om onvoorbereid, onbekend met het touwhalster, te gaan rijden met een touwhalster?" Mijn antwoord was toen; "Nee, eigenlijk is het nooit goed om iets onvoorbereid te doen. Maar zeker wanneer je met een paard aan het werk bent, wat nou eenmaal een levend wezen is en daarnaast ook nog eens een vluchtdier, kun je beter goed voorbereid zijn."

Goed voorbereid Lara vertelde; zorg voor een goed passend halster, zorg dat het halster goed vast zit met de juiste knoop, oefen met druk op het halster tijdens grondwerk. Daar wil ik nog aan toevoegen, zorg dat je paard begrijpt wat je van hem vraagt. Oefen bepaalde oefeningen tijdens grondwerk, zoals het gebruik van constante druk, het testen van de rem, het gas en het stuur. Elk paard is anders en elk paard reageert anders. Sommige paarden zullen hun hoef er niet voor omdraaien om de overstap van een bit-hoofdstel naar bitloos te maken, andere paarden zijn een stuk gevoeliger, of juist ongevoeliger en hebben wat meer tijd nodig om te wennen aan hun nieuwe manier van communiceren met hun baasje.

Optomingvarianten

Mijn pony, Billy, is in eerste instantie bitloos beleerd, in die tijd wilde ik hem veelzijdig opleiden, dus

hij heeft ook geleerd wat het inhoudt om met bit gereden te worden. Ik kreeg toen de tip om de overstap naar 'Semi-bitloos' te maken. Je haalt het touwhalster door de bitringen en bevestigd je teugels aan het touwhalster inplaats van aan de bitringen. Wanneer je de teugels laat vieren staat er geen druk op het bit, maar ook geen druk op het touwhalster. Wanneer je lichte druk moet geven, bijvoorbeeld voor het sturen naar links of rechts, dan staat er enkel lichte druk op de neus van het paard. In het geval dat je, ondanks je goede voorbereidingen, toch de controle kwijt bent en je voert de druk hoger op d.m.v. je teugels, dan krijgt het bit een soort hefboomwerking en heb je in geval van nood ook nog het bit als rem. Zie hiernaast een plaatje van 'Semi-bitloos'.

Remie, het paard van Lara, is anders overgestapt. Lara heeft hem als 10jarig paard gekocht met minimale everaring met bitloosrijden. Lara is per direct overgestapt op bitloosrijden en heeft met hem eerst met een zogeheten natural hackamore gereden. Dit is een optoming waar een mecate vast zit onder het touwhalster. Een mecate is een lange touwteugel waar een leadrope aan vast zit. Deze maak je met een speciale knoop vast onder het touwhalster. Zie de foto links.

Je kunt natuurlijk ook gewoon je teugels vastmaken aan de lusjes onder je touwhalster. Het fijnste werkt dit met ronde touwteugels, maar dit kan in theorie ook leren(normale) teugels. Sommige mensen werken liever met een sidepull variant van een touwhalster. Deze hebben ringetjes bij de knopen bij de neus. De druk van de teugels komt dan niet van de onderkant, maar van de zijkant. Zie de 2 foto's hieronder voor een beeld van de 2 manieren van bevestigen.

Noodrem Tijd om de stap te maken naar het bitloos rijden. In mijn geval was het een kwestie van vertrouwen. Ik moest het gevoel hebben dat het ook zonder bit veilig was en dat ik ook zonder bit de controle had over het tempo en de route.

Het allereerste wat ik leerde is dat het erg belangrijk is dat de rem goed bevestigd is. Net als bij een hoofdstel met bit is het eigenlijk niet de bedoeling dat je het het halster als handrem gebruikt, je kunt hier namelijk meer mee beschadigen dan je lief is.

Daar is iets op verzonnen. Voordat je in een oncontroleerbare situatie terrecht komt is het belangrijk dat je hebt geoefend met de noodrem. De wat? Ja, de noodrem!

Je kent het wel, je bent heerlijk aan het galoperen en je paard heeft de lente in zijn bol en denkt dat hij toch wel iets harder mag dan dat jij eigenlijk had bedacht. Je merkt dat je de controle steeds meer verliest en dat je eigenlijk alleen nog maar aan het meeliften bent en hoopt dat je paard een keer weer stopt zodat jij de leiding weer kunt nemen. In zo'n geval zou het fijn zijn als je een noodrem hebt waarbij je kunt zeggen; Ho, Stop! Ik heb hier de leiding, we gaan nu een versnelling lager!

Dat is natuurlijk mogelijk, de noodrem kun je namelijk oefenen. Het komt er op neer dat je gaat oefenen met de 'One-rein-stop', een term uit het westernwereldje.

Uitleg (Bron: Paard & Ruiter natuurlijk) 1) Ga aan de linkerkant van je paard staan (uiteraard wissel je later van kant om niet eenzijdig te blijven).

2) Pak de leadrope/teugel aan die kant in je rechterhand, en leun je rechter onderarm op de schoft/rug van je paard en je rechterzij tegen zijn zij. Op deze manier houd je gemakkelijker contact met zijn lichaam als hij het niet snap ten gaat draaien.

3) Til nu met je rechterhand de teugel hoog op, en glijd met je linkerhand naar een nette afstand richting het hoofd van je paard waar je de teugel in 2 vingers vastpakt.

4) Leg je rechterhand weer neer op de schoft en begin nu heel langzaam de vingers van je linkerhand te sluiten, een voor een (in fases).

5) Als je hand eenmaal volledig is gesloten kun je hem + teugel langzaam naar de linker schouder van je paard toe gaan brengen totdat de nek van je paard zich buigt en zijn neus richting jouw lichaam komt.

Oefening baart kunst!

In eerste instantie oefen je dit vanaf de grond, zodat je paard went aan het idee en leert begrijpen wat de bedoeling is. Na verloop van tijd kun je dit ook oefenen wanneer je op het paard zit, gewoon tijdens het halthouden, later in stap, draf en galop. Je zult merken dat je paard steeds lichter zal worden op deze hulp; de noodrem. Het mooie is, wanneer je dan eens in nood verkeerd, dan is de noodrem je redder in nood!

Je zult je een stuk veiliger voelen nu je weet dat je ook zonder bit je paard tot stilstand kan brengen. Althans, voor mij was dat een hele geruststelling.

Wat is er allemaal mogelijk qua rijden?

Heel veel! The sky is the limit! *Buitenritten*

*Springen*

*Relaxen op een terrasje*

En zelfs werken richting het optomingloos rijden!

~Femke~

Uitgelichte berichten
Recente berichten
bottom of page