Het leed dat paardendekens heet: 1
Deken op of af?
Officieel is het nog winter, al wordt het al steeds lekkerder weer! Ik draag nog steeds mijn winterjas, sjaal en handschoenen. Maar hoe zit het eigenlijk met onze paarden? Hoe kunnen we hen best beschermen tegen de kou, maar ook in deze rare overgangsperiodes voor de paardjes.
Thermo-neutrale zone
Mensen projecteren hun gevoel vaak naar hun paarden toe. We gaan er van uit dat wanneer wij het te koud hebben, en dus dikke winterkledij aantrekken, onze paarden het ook te koud hebben. Deze veronderstelling klopt echter niet. Terwijl mensen zich het best voelen bij een temperatuur tussen de 18 en 22 °C, voelen de meeste paarden zicht het beste bij een temperatuur tussen de -5 en 20 °C. Dit noemen we de thermo-neutrale zone. Binnen deze zone blijft de lichaamstemperatuur behouden zonder extra inspanning. Toch is dit wel voor elk paard anders, het ene paard reageert anders dan andere op kou.
Teddyberenvacht
Naast het feit dat paarden dus beter tegen de kou kunnen dan mensen, krijgen ze in de herfst met de rui een dikkere wintervacht. Deze wintervacht heeft een isolerende functie, net als onze winterjas. Wanneer het kouder wordt, kan het paard zijn langere winterharen rechtop zetten. Hierdoor ontstaat er een luchtlaagje in de vacht van het paard. Dit luchtlaagje houdt de koude tegen. Je kan het vergelijken met wanneer wij verschillende laagjes boven elkaar aantrekken. Het is niet de kledij die ons warm houdt, maar de isolerende lucht tussen de verschillende laagjes. Ook hier geld: deze is voor elk paard anders! Het ene paard maakt van zichzelf heel veel vacht aan, de ander weer minder. Kijk maar naar de meeste shetlanders in de winter: een bolletje wol!
Heeft een paard dan een deken nodig?
Het antwoord hierop is heel eenvoudig: van nature niet nee. Wel op voorwaarde dat je paard gezond is en dus een normale wintervacht ontwikkelt.
Waarom zou je dan toch een deken opleggen?
Eigenlijk leggen we vaak een paardendeken op omdat het voor onszelf alles net dat ietsje gemakkelijker maakt. Ook ik behoor zelf tot deze categorie mensen. Ik doe het om hem droog en warm te houden, maar stiekem ook omdat hij schoner blijft onder de deken.
Vanaf de intrede van de herfst krijgt Remie sowieso 's nachts een deken op. En wanneer het echt herfstig wordt, ook overdag. Hiermee probeer ik te voorkomen dat ze al te dik in het winterhaar komen. Remie wordt niet heel intensief getraint, maar zo'n bezweet teddyberenvachtje droogt nu eenmaal minder snel in vergelijking met een iets dunnere vacht.
Verder kan Remie intens genieten van lekker liggend slapen. Heel fijn, maar het is een schimmel en ik ben daar eigenlijk te ijdel voor.. Ik hou er niet van om een uur te poetsen voordat mijn paarden schoon genoeg zijn om opgezadeld te worden. Een deken zorgt ervoor dat mijn paarden toch op zijn minst schoon blijven op de plaats waar het zadel ligt.
Leg jij een deken op in de winter? En waarom wel/niet?
Volgende week zal ik verschillende soorten dekens bespreken :-)
Lara