Agility 3 : De hoop
Hoi!
Afgelopen keren heb ik jullie al geïntroduceerd aan Agility. En heb ik verschillende hindernissen, obstakels en oefeningen besproken. Ook heb ik het doel van de Horse agility besproken en dat was vooral : Lol met je knol! Plezier in het samenwerken met je paard en het overwinnen van obtakels.
Deze week wil ik de bekendste en ook vaak de meest gewilde hindernis bespreken namelijk de Hoop oftewel een hoepel die speciaal gemaakt is en groot genoeg is voor een pard/pony om er doorheen te springen. Dit is een hele leuke hindernis maar het vergt vaak wel even wat oefening want niet ieder paard vind het even leuk om door een kleine gesloten opening te springen of ergens onderdoor te lopen.
Als je een hoop tot je beschikking hebt begin je gewoon rustig met het paard aan de hoop te laten wennen. Laat je paard er even aan ruiken en laat de onderkant er nog even helemaal vanaf. Ga eerst eens voor je paard uit onder de hoop door en neem je paard mee onder de hoop door. Als je paard het wat eng vind dan probeer je het rustig net zo lang tot je paard er relaxed onderdoor wandelt. En als je paard dit zonder problemen doet dan kan je eens proberen er in draf onderdoor te gaan. In stap kan je ook alvast het overpakken van het touw oefenen, dit omdat de hoepel niet groot genoeg is om eerst zelf doorheen te springen en dan je paard, dit levert geheid ongelukken op dus doe dit niet!
Het overpakken kan je het beste oefenen als volgt. Je steekt je rechterarm naar voren door de hoepel op het moment dat je paard er ook doorheen gaat, en op dit moment geef je het touw snel door in je linkerhand. Oefen dit eens een paar keer , weer in draf en weer in stap.
Een stapje verder is om de onderkant eraan te doen. Begin met de onderkant op de grond en maak er dus niet direct een sprong van. Ook hier kan je in het begin beginnen met zelf erdoorheen stappen, ga je draven dan moet je er zelf niet meer doorheen gaan maar overpakken voor de veiligheid. Pakt je paard/pony dit goed op en beheers je het in draf en stap dan is de volgende stap om de hoepel een stukje hoger te hangen zodat het al meer een sprongetjes wordt. En let op, hang hem niet direct hoog maar eerst eens op 10 a 20cm. Je paard kan namelijk overdonderd worden omdat het ineens een sprong is en dan de bovenkant wel erg dichtbij komt, zou zonde zijn als je paard er een slechte ervaring aan overhoud.
Pakt je paard dit goed op dan kan je de lat steeds een stukje hoger liggen (nog wel aan een touwtje). Zorg dat je het niet te hoog maakt, je paard moet er nog wel doorheen passen, hoe hoger de lat hoe hoger het paard springt en in de hoepel komt. Gaat dit allemaal vlekkeloos dan kan je gaan beginnen aan de hoepel springen vanuit vrijheid, wel raad ik aan je paard al te trainen in het aspect vrijheid volgen en luisteren naar stem hulpen en handgebaren.
Je kan nu bijvoorbeeld een commando eraan plakken. Ik zelf gooi mijn rechterarm omhoog en zeg “up!”. Zeker in het begin moet je uitbundig belonen als je paard het gene doet wat jij van hem vraagt op jou commando. Zelf heb ik dit ook aangeleerd met de clicker.
Ik hoop dat ik hiermee mensen een opstapje heb kunnen geven om te gaan beginnen met deze hindernis!
Tot ziens!