top of page

Koninklijke paarden

Ja, ik moet er zelf stiekem nog een beetje aan wennen, maar het is vandaag toch echt Koningsdag. Omdat het vandaag zo’n feestdag is, wilden we een artikel hebben die goed bij het thema aansluit. Het artikel is daarom ook iets eerder vandaag, om 13:00 uur, in plaats van 16:00. Het artikel gaat dus over Koninklijke paarden, de oranjes houden namelijk best van een rondje paardrijden!

Sinds 1879 zijn de huidige Koninklijke Stallen in gebruik. Maar al sinds 1536 zijn er op dezelfde locatie nabij Paleis Noordeinde al Koninklijke paarden gestald. In de stallen is van alles te zien, maar een opvallend voorwerp is het opgezette lichaam van Wexy, het paard van koning Willem II, welke sneuvelde in 1815. Ook te zien is de Gouden Koets. De koets die cadeau is gedaan aan koningin Wilhelmina in 1898.

Foto: Peter Smulders B.V.

Prinses Beatrix

Paarden hebben al haar hele leven lang een belangrijke rol gespeeld voor onze voormaling koningin. Haar oma, koningin Wilhelmina, was ook gedreven amazone. In de jaren vijftig begon ze al met rijden, samen met haar zus prinses Irene en vader prins Claus. In het begin ook nog wel op hoger niveau, maar dit werd later meer en meer een privé hobby. Wanneer zij ergens op bezoek was, was de kans wel groot haar te paard te zien. Thuis in Den Haag reed zij graag in de duinen of op het strand. De laatste jaren dan ook met haar paard Benito. Maar na 20 jaar trouwe dienst mag Benito nu van zijn rust genieten. Ook is zij vorig jaar nog te zien geweest in het publiek van Jumping Amsterdam. Stiekem wel een echt paardenmeisje dus!

Koning Willem-Alexander & Koningin Maxima

Van onze koning is niet veel bekend over zijn paardenavonturen. Even geleden waren er wat berichten dat hij langs zou zijn gegaan bij Anky, maar dit bleef onbevestigd. Wel zien we hem op officiële momenten netjes te paard. Van de koningin wordt wel gezegd dat ze dol is op paardrijden. Dit bewees zij toen ze tijdens een bezoek aan Mongolië ook een rit te paard gingen doen. Ze zou ook hier in Nederland zo nu en dan een rondje te paard doen.

Prinsessen Amalia, Alexia & Ariane

Foto: RVD

De huidige prinsessen zijn zeker weer paardenfans. Ze zijn ook regelmatig te zien op paardenevenementen, maar de oudste twee, Amalia en Alexia, volgen ook lessen en doen zo nu en dan mee aan wedstrijden. Vorig jaar is er nog een foto gepubliceerd waar veel om te doen was. Vooraf aan een buitenrit is een foto van de drie dames gemaakt. Ze hadden echter geen cap op en in het kader van een voorbeeldfunctie, is dat niet het beste beeld wat je zou willen laten zien. Maar natuurlijk werd al snel duidelijk dat zij enkel even zonder cap op de foto gingen. Veiligheid staat natuurlijk voorop, ook bij de Koninklijke familie. Ze zitten hier op de paarden (vlnr) Fredje, Safary en Pixie. Pixie is ook het paard waar prinses Amalia springwedstrijden mee heeft gereden.

Zo treden de meisjes toch een beetje in de voetsporen van die van hun oma.

Nog een fijne Koningsdag allemaal!

Uitgelichte berichten
Recente berichten
bottom of page