top of page

Van dressuur naar western, tips voor de overstap?

Bij western word al snel gedacht aan pizzasnijders en rijden op een hand, de overstap van dressuur naar western lijkt heel groot! In deze post neem ik jullie mee in de overstap van dressuur naar western.

Zelf ben ik ongeveer 2 jaar geleden overgestapt, ik reedt een paardje wat een westernzadel had en zag eindelijk de mogelijkheid om de overstap te maken. Een aantal vragen kwamen naar boven zoals:

  • Moet ik nu met een hand gaan rijden?

  • Moet ik met sporen rijden?

  • Moet ik op een hand rijden?

Gelukkig staat het op internet vol met tips en ook in boeken kun je een heleboel vinden! Daarnaast is lessen ook een aanrader, maar ik ga alweer te snel. Let’s start met wat je ziet, namelijk het tuig. Een dressuurzadel is licht, in vergelijking met een westernzadel scheelt dit wel even. De pads zijn ook dikker dan de dekjes die onder een dressuur zadel liggen. Een dressuurzadel heeft kussens maar een westernzadel is vlak, de dikkere pad zorg dat het zadel niet te hard op de rug komt. Ook de hoofdstellen zijn iets anders, zo heb je voor de western bijvoorbeeld een ‘one-ear’ of ‘two-ears’ hoofdstel. Wat bij dressuur als frontriem in een rechte(of V vorm, hangt af van de frontriem) lijn loopt zijn het bij ‘one-ear’ of ‘two-ears’ een soort van C vormige frontriemen die om de oren heen gaan. Ook hebben niet alle western hoofdstellen een keelriem, dit is verschillend. Qua bitten heb je een snaffle en een shank, snaffle is voor de beginnende ruiters. Een snaffle is minder dik dan een watertrens die je bij dressuur gebruikt, dit maakt hem ook scherper. Een shank is voor de gevorderdere ruiters, de hefboomwerking waar je mee rijdt zou je kunnen vergelijken met een stang die in de dressuur voorkomt. Hoe dichter het punt van de teugel bij het mondstuk zit hoe kleiner de hefboom is. Hier ga ik verder niet op in omdat ik zelf vind dat je bij de overstap beter kan starten op een snaffle. De teugels zijn ook een ander verhaal, bij dressuur zitten de teugels aan mekaar vast maar bij de western teugels zitten ze los van mekaar. Dit word ookwel ‘split reins’ genoemd.

Het rijden, wat denk ik in het begin het grootste verschil is is de druk. Bij dressuur werk je meer met een constant druk, denk aan het voordurend aandrijven en teugels op maat om contact te houden. Bij western laat je na een juiste reactie je druk los, niet gelijk je teugels op half zeven maar je stopt met druk geven. Ook rijdt je nog meer op je zit, je teugels heb je lekker losjes en stuurt voornamelijk met je gewicht. Toen ik begon dacht ik dat ik alleen maar moest doorzitten, nou kan ik je vertellen dat ik dat toen echt voor geen meter kon. Gelukkig werd mij al gouw verteld dat dit helemaal niet persee hoefde, als je je paard ermee in de weg zit heeft het weinig nut. Dit heb ik toch steeds kleine stukjes geoefend en nu ik geen zadel heb kan ik niet anders! Ook het rijden op een hand is iets wat niet persee hoeft, vooral in het begin is op een hand rijden niet van toepassing. Ook met shanks hoef je niet persee op een hand te rijden, met wedstijden wel maar losrijden en trainingen hoeft dit niet persee. Ook sporen, de zogenoemde pizzasnijders, zijn niet persee nodig. Vooral in het begin zou ik ze er nog niet bijpakken, bespreek dit met je instructeur en laat hem/haar je hier ook goed bij begeleiden.

Wat zijn de ervaringen van andere bloggers?

Jessica: Ik vond de basis redelijk overeen komen met dressuur. Wat ik wel grappig vond is dat ik

altijd dacht dat je bij het halt houden je benen wat afsteekt. Ik blijf het wel leuk vinden maar dressuur ligt mij meer.

Justine: Heb een tijdje western lessen gevolgd op een western manege in de buurt. De eigenaresse gebruikte haar wedstrijdpaarden dus dat was onwijs leerzaam en gaaf! Wil het binnenkort weer eens gaan doen.

Lara: Ik heb zelf ongeveer 7 jaar geleden de overstap gemaakt van de dressuur naar natural horsemanship. Iets wat ik in het begin verschrikkelijk vond. Ik moest mijn hele denken omgooien. Toen ik weer met bit begon te rijden en weer wat andere doelen wilde stellen bij het rijden merkte ik dat de dressuur mij totaal niet meer trok. Ik heb toen de overstap naar de westernsport gemaakt. Ik vind het leukste om echt behendig bezig te zijn, veel slalommen, patterns en kleine snelle wendingen. Iets wat je in de dressuursport bijna niet ziet!

Nog even op een rijtje:

De verschillen qua tuig

  • De teugels zitten niet aan mekaar vast

  • De snaffle, minder dik dan een watertrens dus werkt scherper

  • De zadels zijn iets wat zwaarder

  • Je hebt de optie voor een ‘one-ear’ of een ‘two-ear’ inplaats van een rechte frontriem

  • De pads die onder het zadel liggen zijn dikker

Het rijden

  • Na een juiste reactie, druk loslaten

  • Sturen met je benen/gewicht

  • Rijden op een hand is pas voor gevorderden, vooral in het begin niet van toepassing

  • Doorzitten enkel wanneer je je paard niet in de weg zit, oefenen kan natuurlijk geen kwaad

  • Sporen zijn in het begin nog niet nodig, bespreek dit met je instructeur en laat hem/haar je hier ook goed bij begeleiden

Ik wil ondertussen niks anders meer, ben nog elke dag blij dat ik de kans gekregen heb om de overstap te kunnen maken! Ben je van plan over te stappen hoop ik je hierdoor een beetje een inleiding te geven van wat je kunt verwachten, maar wat ik voor wil meegeven.. Have fun!

Tot de volgende post!

Uitgelichte berichten
Recente berichten
bottom of page