Seminar by Sharon May-Davis
Op vrijdagavond 22 April werd er in de collegezaal Paard van de Faculteit Utrecht een interessante seminar gehouden door Sharon May-Davis. Dit is georganiseerd door Equine Studies. De avond was geheel in het Engels en de onderzoeken gebruikt voor deze post zijn ook in het Engels geschreven. Hierdoor kan het mogelijk zijn dat in de vertaling enkele moeilijke woorden zijn ontstaan.
Sharon May-Davis is een Australische expert op het gebied van Biomechanica en het bewegingsapparaat van het paard. Sharon werkt over de hele wereld met top paarden en zij deelt haar buitengewone begrip van het paard. In haar werk heeft ze 2 bijnamen gekregen: “Equine CSI” en “The Bone Lady”. Deze heeft ze voornamelijk gekregen door haar research en anatomie en skeletten. Sharon doet veel paarden ontleden voor haar onderzoeken, ze graaft zelfs botten van paarden op om ze te onderzoeken. “Het paard is ons leerboek en wij zijn de studenten”.
Deze avond heeft Sharon 3 onderwerpen behandeld. Het eerste onderwerp gaat over een aangeboren afwijken van de 6e en 7e halswervel. Tijdens de ontleding en onderzoek van het skelet in 123 paarden, is gevonden dat een significant aantal van de paarden een grote aangeboren afwijking had aan de 6e en 7e halswervel. In de 6e halswervel was er een unilateraal of bilaterale afwezigheid van de caudale ventrale tuberculum (CVT). Wanneer deze afwijking zich presenteerde in de 6e halswervel, was de 7e halswervel normaal, of met een unilaterale of bilaterale omzetting van de CVT van C6 (6e halswervel) op het ventrale oppervlak van C7 (7e halswervel) met een arteriële opening. Deze omzetting op C7 is present op de overeenkomstige zijde met de afwezigheid van de CVT op C6. Van de 123 paarden die onderzocht zijn, waren er 50 volbloedpaarden. Van deze 50 paarden hadden 19 de aangeboren afwijking. 3 van de 3 volbloed afgeleide paarden hadden deze afwijking, 1 van de 15 paarden waarvan het ras niet bekend was had deze afwijking ook en geen van de 55 doelgericht gefokte paarden had deze. 23 paarden van de 123 onderzochte hadden deze afwijking. Hiervan waren er 22 volbloed of een ras afgeleid van de volbloeden. Van deze 22 paarden, 11 hadden een unilaterale of bilaterale omzetting van het CVT op C6 naar het ventrale oppervlak van C7 met een arteriële opening aan de overeenkomende zijde. Deze afwijking kan functionele en klinische vertakkingen hebben in de houdings- en bewegingseigenschappen van de nek en cervicothoracale knooppunten in andere rassen. Geïnteresseerd geraakt in dit onderwerp? In de bronvermelding staat een link naar het naslagwerk wat wij deze avond hebben gekregen!
Het tweede onderwerp van de avond ging over een onderzoek naar de elleboog. “A joint in trouble” zoals Sharon zei. De elleboog zit in de voorbenen en het is het gewricht dat ligt tussen de knie (distaal) en de schouder (proximaal). Het bestaat uit 3 botten: humerus (opperarmbeen), radius (spaakbeen) en ulna (ellepijp) en het word beschouwd als een scharnier gewricht dat beweegt in een vlak: buigen of strekken zonder laterale beweging. De meest voorkomende erkende problemen in de elleboog zijn OC, OCD, artritis, ruptuur van het collaterale ligament, olecranon groeiplaat verplaatsing en een “capped” elleboog (soort piephak). Maar, niet gepubliceerde onderzoeken wijzen naar schade in de humerus, radius en ulna die erger lijken aan dezelfde kant als een rechtopstaande voet of een aangetaste inferior check ligament. Een “dubbele vergrendeling of uitglijd actie” word aanzienlijk zichtbaar wanneer het paard naar beneden loopt en de spieren rond het elleboog gewricht zich schrap zetten onder de druk en met name de laterale triceps wat erg pijnlijk kan worden onder palpatie. Bij paarden die gereden worden of mee gemend worden is een slijtageplek (laesie) te zien in het gewricht. Er zijn veranderingen zichtbaar in het kraakbeen en het been. Ook werden er ontstekingen gevonden in en rond de primaire beginselen van de oppervlakkige en diepe buigpees tijdens de secties. Deze aandoening word echter maar weinig vastgesteld vanwege het wegblijven van zichtbare kreupelheid. In sommige gevallen liet het paard kreupelheid zien inclusief het knikken met het hoofd wanneer het kraakbeen scheurt in de vroegere stadium van de ontwikkeling van de laesie. Meer lezen over dit onderwerp? In de bronvermelding staat een link naar het naslagwerk wat wij deze avond hebben gekregen!
Het derde onderwerp ging over de afwezigheid van lamellae in de hals van het paard. Of hoe Sharon het graag noemt: “The Dilemma of the Absent Lamellae”. De lamellae zijn ligamenten die de halswervels verbinden met de spieren in de hals en de manenkam. In vroegere tekeningen van de anatomie van paarden werden er lamellae getekend op alle halswervels. Maar, bij nader onderzoek kwam naar voren dat er op C6 en C7 geen hechting van de Nuchal ligament lamellae aanwezig was. De vraag is dus, waar is deze gebleven? Niks zal deze lamellae terugbrengen, maar we kunnen wel wat doen om de hals van het paard te versterken. De oplossing is vrij simpel. Bij het bekijken van wilde Konik paarden in Nederland, observeerde Sharon dat deze paarden veel van de bomen aten. Daarom is Sharon dit ook gaan proberen met paarden die blessures hadden. Het hooi hoger hangen werkt onwijs goed. Het verbetert het postuur van het paard, de rug zakt niet in en er zijn geen nadelen gevonden in de onderzoeken tot nu toe gedaan. Geïnteresseerd geraakt in deze methode? In de bronvermelding staat een link naar het naslagwerk wat wij deze avond hebben gekregen!
De seminar van Sharon May-Davis vond ik zeer interessant en leerzaam. Bij EquineStudies kun je verschillende cursussen volgen die allemaal ingaan op het paard, letterlijk. Er zijn verschillende modules die je kan volgen. Wil je meer lezen van EquineStudies? Kijk eens op de website: http://bit.ly/1T882yO of volg ze via hun pagina op Facebook: http://bit.ly/1pLgbBS
Hopelijk hebben jullie een beeld gekregen van de avond en zijn jullie net zo enthousiast over de onderwerpen geworden als dat ik ben! Wanneer er vragen zijn of iets onduidelijk is, kun je via Facebook altijd een berichtje sturen. Dan probeer ik het zo goed mogelijk aan je uit te leggen!
Bronvermelding:
May-Davis, S.. (2016). The Congenital Malformation of the 6th and 7th Cervical Vertebrae in Horses. Available: http://www.equinestudies.nl/wp-content/uploads/2016/04/Where-have-we-gone-since-2013.pdf. Last accessed 24th Apr 2016.
May-Davis, S.. (2016). The Elbow: A Joint in Trouble. Available: http://www.equinestudies.nl/wp-content/uploads/2016/04/The-Elbow-A-Joint-in-TROUBLE.pdf. Last accessed 24th Apr 2016.
May-Davis, S.. (2016). The Dilemma of the Absent Lamellae. Available: http://www.equinestudies.nl/wp-content/uploads/2016/04/The-Dilemma-of-the-Absent-Lamellae.pdf. Last accessed 24th Apr 2016.