top of page

Feit of Fabel? Wat denk jij?

Als het gaat om het behandelen of omgaan met paarden, heeft iedereen zo zijn eigen ding. In de loop der tijd leer je van alles en iedereen zal zo zijn eigen wijsheden hebben. Hieronder heb ik wat van die wijsheden op een rijtje gezet en uitgelegd waarom ze eigenlijk niet zo goed zijn als ze lijken.

1. Teren is de oplossing bij rotstraal

Veel mensen denken dat teer dé oplossing is bij hoefproblemen. Het sterke spul sluit helaas de hoef juist af, waardoor bacteriën en schimmels juist worden opgesloten en vrij spel krijgen. Door teren wordt het probleem alleen maar verergerd. Is de rotstraal aangepakt en zijn de problemen verholpen, dan kan hoefteer de hoef beschermen tegen vocht en vuil van buitenaf.

2. Mok is goed te behandelen met tandpasta

Laatst hoorde ik vaak tip om tandpasta te smeren bij mok. Als je zelf weleens tandpasta op een wondje hebt gesmeerd dan weet je dat dit ontzettend schrijnt en pijn doet. Tegenwoordig zijn er genoeg goede, veilige en werkzame middelen voor mok verkrijgbaar. Houd de tandpasta dus maar gewoon om je eigen tanden mee te poetsen.

3. Paarden nemen stalondeugden van elkaar over

Dit is al heel lang achterhaald, hoe het dan komt dat vaak meerdere paarden op dezelfde stal een stalondeugd hebben? Dat komt door hetzelfde (verkeerde) stalmanagement! Een tekort aan ruwvoer is bijvoorbeeld de oorzaak van luchtzuigen. Uit onderzoek is gebleken dat paarden die stalondeugden vertonen dit doen doordat zij veel stress ervaren, dit kan verschillende oorzaken hebben. Luchtzuigen doen paarden bijvoorbeeld omdat zij op die wijze meer speeksel produceren, speeksel neutraliseert het zuur in de maag die zorgt voor het ontstaan van maagzweren.

4. Als je de ribben ziet bij een paard is hij/zij te dun

Veel paarden in Nederland zijn te dik, daardoor hebben wij een verkeerd beeld van wat een gezond gewicht is. Bij een paard met een gezond gewicht hoor je namelijk lichtelijk de ribben te kunnen zien. Er mag een dun laagje vet opzitten maar ze mogen absoluut licht zichtbaar zijn en de ribben horen zelfs gemakkelijk voelbaar te zijn. Als dat niet het geval is, is je paard te dik.

5. Een dik bit is vriendelijker voor het paard

Veel paardenmensen denken dat een dik bit vriendelijker is omdat het door de grotere oppervlakte de druk beter verdeeld in tegenstelling tot een dun bit die scherper inwerkt. Veel bitten die worden verkocht zijn 18mm dik of zelfs nog dikker. Terwijl voor een gemiddelde paardenmond een dikte van 16mm echt maximaal is, bij een dikker bit kan het paard de mond niet juist sluiten. Het meest vriendelijke bit is een goed passend bit en in veel gevallen is dat juist een dunner bit. Paarden met een kleine mond zullen vaak ook beter een dun bit aannemen dan dat ze een dik dit aannemen.

6. Elk paard heeft bix nodig

Als het paard enkel lichte arbeid verricht heeft hij in principe voldoende aan ruim ruwvoer van een goede kwaliteit aangevuld met een goed vitamine- en mineralensupplement. Bix heeft vaak een hele hoge concentratie voedselwaardes welke snel vrijkomen na consumptie. Het is dus goed voor paarden die je hoog in het energie wilt hebben, maar elk paard is anders en muesli kan minstens zo goed zijn voor een paard. Elk paard is anders dus ze zullen allemaal andere dingen nodig hebben.

Geloofde jij een van deze fabeltjes of boerenwijsheden? Of heb je echte tips? Laat het ons weten vi facebook.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
bottom of page