Oververhitting
Wat is oververhitting? Hoe komt het en nog belangrijker hoe voorkom je het? In dit artikel proberen wij jullie wat meer te vertellen over oververhitting.
Oververhitting komt best vaak voor, maar word lang niet altijd herkend. De kans op oververhitting is het grootst als de temperatuur hoog is en er een hoge luchtvochtigheid is. Niet alleen het weer en de luchtvochtigheid spelen een rol, ook intensieve en langdurige inspanning kunnen oververhitting veroorzaken.
Maar wat is oververhitting nou eigenlijk? Wanneer een paard het warm heeft zal het gaan zweten om zijn warmte kwijt te raken. Bij zware inspanningen kunnen paarden zelfs liters per uur verliezen, maar wanneer het erg warm is en de luchtvochtigheid hoog is werkt de zweetproductie minder goed. Het lichaam kan hierdoor de warmte niet goed kwijt waardoor de lichaamstemperatuur in extreme gevallen kan stijgen tot wel 42 graden! Ik hoef denk ik niet uit te leggen dat dit gevaarlijk hoog is.
Een oververhit paard herken je aan de volgende symptomen:
Moeilijk of slingerend lopen.
Omvallen
Oppervlakkige en snelle ademhaling.
Zwakke snelle hartslag
Wanneer een paard oververhit is, is het belangrijk om het dier zo snel mogelijk te koelen, maar let op doe dit niet te snel! Zet het dier op een schaduwrijke/koele plek en geef het kleine beetje te drinken. Laat ze niet te veel in een keer drinken, dit vergroot de kans op buikklachten. Je kan het paard ook afspuiten met lauw water. Gebruik geen ijskoud water.
Word het warm? Laat je paard dan lekker staan of rij vroeg in de ochtend of later op de avond. Zorg voor genoeg ventilatie in de stal en genoeg schaduw op de wei. Vers water is ook erg belangrijk met hoge temperaturen, dit voorkomt uitdroging en zorgt voor afkoeling.
Bij deze zomerse temperaturen kan je natuurlijk ook gaan zwemmen met je paard! Wat doen jullie meestal met je paard als het zo warm is?