Oefeningen om mee te starten, vrijheidsdressuur
Na de vorige post, 5 tips om te starten met vrijheidsdressuur, gaan we nu beginnen met oefeningen om mee te starten.
Na verschillende pagina’s en video’s te hebben bekeken kwamen de oefeningen ‘target’ – ‘voedsel weigeren’ – ‘voetje optillen’ het meest naar voren. Het lijken geen belangrijke oefeningen maar ze helpen voor een geode basis met de andere oefeningen.
Target
De oefening ‘target’ betekend dat het paard een object aanraakt met zijn neus, denk aan een pion of een balletje. Je kan hier verschillende commando’s op zetten, je kan ‘target’ zeggen of ‘touch’. De oefening is uit te bouwen met het object voor je houden tot op de grond zetten en het paard er zelf naartoe laten gaan. Maar hoe leer ik het aan?
We gebruiken even een pion, om het makkelijk te houden maar je kan dus ook wat anders gebruiken. Hou de pion voor je paard, natuurlijk niet al tegen zijn neus maar iets voor het paard. Zodra het paard uit nieuwsgierigheid de pion aanraakt beloon je hem/haar, vergeet niet om je commando aan te geven. Laat de pion zien en zeg ‘target’, wanneer het paard de pion aanraakt beloon je. Vind je paard de pion nou spannend en komt hij niet in de buurt van de pion, hou het dan iets dichterbij en beloon wanneer hij of zij al iets meer in de richting van de pion gaat. Zo begrijpt je paard dat wat hij of zij nu doet goed is, dit bouw je dan langzaam uit tot hij of zij de pion wel durft aan de raken. De oefening is dus nog verder uit te breiden, wanneer je paard snapt dat hij of zij op het commando de pion moet aanraken kun je hier aan beginnen. Denk bijvoorbeeld aan de pion hoger houden of juist laag(de positie wisselen van de pion), de pion op de grond zetten of een ander object gebruiken.
LET OP!
Oefen het niet te lang, hou het leuk door af te wisselen met bijvoorbeeld even laten rennen of een andere oefening. Stop wanneer het goed gaat en ga de volgende keer door, zo sluit je de oefening steeds positief af.
Voedsel weigeren
Een lekker handje brok of een bos wortellen, klinkt heel verleidelijk en vooral voor een paard! Het doel van de oefening ‘voedsel weigeren’ is dat je paard wacht met het aannemen van de beloning tot jij aangeeft dat het mag en niet happerig word. Een commando wat je erop kan zetten is ‘nee’ of ‘wacht’, hoe leer je dit aan?
Begin weer klein, met een snoepje of een stukje wortel. Hou de beloning in je hand, gesloten als een vuistmet je knokkels naar boven. Deze hou je voor je, zodat je paard het kan zien. Wanneer je paard met zijn neus tegen je vuist aankomt of in de buurt komt geef je het commando, wij gebruiken even ‘nee’. Dus komt het paard in jou ruimte wat voor nu even de vuist is zeg je nee, je paard zal de eerste keer het niet snappen en blijven zoeken naar de beloning. Op het moment dat hij of zij het eerste commando niet aanneemt geef je een ligte tik tegen de lippen, went je paard zijn of haar hoofd af dan is dit het teken om te belonen. Open je hand en beloon hem of haar rustig, herhaal dit een paard keer en stop weer wanneer het goed gaat. Je paard leert zo te wachten op zijn of haar beloning zonder happerig te worden.
Voetje optillen
Het doel is dat je paard alle vier zijn benen kan optillen op commando, niet uitstrekken zoals je ziet bij de ‘jambette’ maar alleen optillen. Commando’s die je erop kan zetten zijn ‘voetje’ of ‘voet’, de oefening is handig voor verder oefeningen later in het vrijheidsdressuur. Let’s start, hoe leren we het aan?
Ga naast het been van je paard staan wat je hem of haar wil laten optillen, tik zachtjes met de zweep tegen het onderbeen en geef het commando. Wanneer hij of zij het been optilt beloon je, zo ga je alle benen af. Begin weer klein, slecht het verplaatsen is in het begin al goed! Snap je paard het niet kun je je paard ook voorzichtig achterui vragen, verplaatst hij of zij het gewenste voetje beloon je. Ook kan het helpen om zelf zachtjes tegen de schouder te duwen, wanneer ze hun gewicht gaan verplaatsen zal het gewenste been omhoog gaan en beloon je. Kijk goed waar je paard beter op reageerd, stop ook hier weer wanneer het goed gaat.
LET OP!
Ga niet zelf het been optillen, het paard zal het niet snappen omdat wij dit ook doen bij het hoevenkrabben.
Dit zijn de eerste drie oefeningen waar je mee kan starten, ze zijn alle drie even belangrijk vooral als je verder wil met de vrijheidsdressuur oefeningen.Onthoud dat je duidelijk bent, heb geduld en stop op tijd. Wil je meer weten neem dan zeker een kijkje op de website van vrijheidsdressuur.nl en Nalanta hier staan de oefening ook uitgeschreven.
Succes en tot de volgende post!