top of page

Je paard in balans: Longeren

Longeren, heel veel mensen doen het, maar iedereen doet het anders. De een tuigt zijn paard helemaal op, de ander gebruikt enkel een halstertje. Voor alles is wat te zeggen, maar ik zal hier uitleggen via welke 3 stappen ik mijn paard heb gebracht naar hoe ik hem nu longeer.

Stap 1. Lopen op zijn eigen benen

Ik vind het ontzettend belangrijk dat mijn paard goed naar mij luistert en ik hem kan laten doen wat ik wil met minimale aanwijzingen. Daarom is voor mij het begin het longeren met een halster. Hoe hij precies loopt in zijn lijf is dan bijzaak. Wat het belangrijkste is, is dat hij goed op zijn benen loopt. Daarmee bedoel ik dat draf draf is, hij tempo kan houden en correct reageert op mijn lichaamstaal. Ik vind het belangrijk om tijdens het longeren in de bak niet alleen maar rondjes te gaan. We gaan van grote cirkels naar kleine, van links naar rechts, van voor naar achter. Hij moet hierbij zijn rust kunnen bewaren en correct blijven lopen. Vaak gaat dan al vanzelf dat koppie wat naar beneden.

Stap 2. Correcte houding aannemen en loslaten

Wanneer een paard goed rond kan lopen, ga ik kijken naar hem leren omgaan met druk en het loslaten van zijn lijf. Dit gaat natuurlijk niet heel makkelijk met een halster, omdat deze vaak wat los hangen en je geen druk op de juiste plekken kunt zetten. Ik pak daarom op dit moment een (academische) kaptoom er bij. Ik pak hem meer op kleine cirkels en ga spelen met de druk vanuit mijn lijf, maar begin ook wat meer te spelen met de druk bij zijn hoofd. Nu is het doel om hem los te krijgen van achter naar voren en van voren naar achter. Kan ik hem laten overstappen met achter? Zijn hoofd laten zakken? Ontspant hij zich over zijn rug?

Stap 3. Het ideale plaatje

Nu hij goed op zijn eigen benen kan lopen, weet goed wat hij moet doen en ook goed kan loslaten, kun je kiezen om hem ‘op te tuigen’. Ik bedoel hiermee dat je er voor kunt kiezen om met bijzet, touwtjes of hulpteugels te gaan werken. In mijn geval betekend dit dat ik met een omgebouwde slof werk. Ik maak zelf een soort driehoeksverbinding waardoor de druk dus gelijkmatig verdeelt is. Ook nu blijft het heel erg belangrijk dat hij goed en correct blijft lopen. In bepaalde mate heb je daar natuurlijk wel invloed op, maar ook weer niet. Door hem zo in de juiste richting te duwen met de hulpteugels, zal hij langer correcter lopen. Maar het dwingt hem eigenlijk ook dusdanig in een bepaalde positie dat je zelf minder kan vragen met je lijf. Je paard is minder flexibel zo.

Ik vind zelf alle drie de stappen even fijn. Wanneer ik Remie gewoon lekker wil laten lopen, dat hij even zijn ei kwijt kan, dan pak ik gewoon een halstertje. Als ik hem correct wil laten lopen en ook tijd en energie heb, pak ik de kaptoom er bij. Soms ben ik stiekem gewoon ook een beetje lui en pak ik mijn bijzet er bij.

Hoe longeer jij je paard? Laat het weten via onze facebookpagina.

Tot de volgende keer!

Excuses voor de misschien wat slecht illustrerende foto's.. Is vrij lastig om én bezig zijn met je paard én foto's te maken :-P

Uitgelichte berichten
Recente berichten
bottom of page