top of page

Sporen, verschillende modellen en waarom

  • Chris
  • 8 jun 2016
  • 2 minuten om te lezen

Over sporen word vaak verschillend gedacht, de een vind het onnodig terwijl de ander er niet meer zonder kan. Je heb vele verschillende soorten maar ze zijn allemaal bedoeld als hulpmiddel.

Knopsporen

Het woord zegt het al, het is een spoor met aan het uiteinde een knop, dit soort spoor zet zich meer vast tegen de buik van het paard. De hulp word minder goed verdeeld dan bij bijvoorbeeld een wielspoor omdat het contactoppervlakte kleiner is.

Wielsporen

Ook deze naam geeft het al aan, een spoor met aan het uiteinde een wieltje. De tandjes om de wiel kunnen verschillen van fijne tot grove tanden, ze worden vaak gezien in de westernsport maar ook bij de andere takken van de paardensport is de spoor te zien. De spoor word tegen de buik gehouden, doordat de ruiter zijn hiel lichtjes optilt gaat de spoor draaien. Een nadeel is dat het wieltje stroef kan worden dus is regelmatig schoonhouden wel iets om op te letten.

Dummysporen

Deze hebben eigenlijk geen functie, ze hebben geen knop of wieltjes ze zijn helemaal glad. Waarom dan toch deze sporen dragen? Vanaf het M in de dressuur is een spoor verplicht, door deze te dragen heb je wel sporen aan maar niet het effect wat een spoor kan geven. Ze zijn toegestaan en worden ook wel gebruikt voor de show.

Dan heb je ook nog de ‘accessoires’ denk aan een sporenriempje of beschermers, in alle kleuren en versiersels. De riempjes zijn ervoor om de spoor goed om je laars te bevestigen, van zwart tot donkerblauw tegenwoordig zijn zelfs de sporenriempjes helemaal naar jou smaak te maken. Beschermers worden bevestigd om de spoor, het gene wat tegen je laars komt. Zo beschadigt je laars niet, je hebt ze van rubber maar ook eventueel van leer.

Natuurlijk hebben niet alle paarden sporen nodig. Als je paard voorwaarts genoeg is, dan is het overbodig. Gebruik je sporen nooit als afstraffing, geef ook eerst been voor je gelijk je spoor gebruikt. Je paard raakt op een gegeven moment gewend aan je spoor, wanneer je eerst je spoor gebruikt en daarna pas been zal je paard hier ook aan gaan wennen en heeft het weinig nut. Sporen zijn er dus om de hulpen te verkleinen, wanneer je een hulp wil aangeven maar het met je been niet lukt is een spoor handig.

TIP!

Wil je met sporen gaan rijden? Overleg dit eventueel eerst met je lesgever, hij of zij kan je tips geven en verder begeleiden. Je paard zal er de eerst paar keren namelijk best heftig op kunnen reageren, daarnaast is hulp vanuit het midden altijd fijn. Hij of zij kan zien of je te grof bent met je hulp en je hier verder in begeleiden.

Sporen zijn dus niet altijd nodig, ga ze niet zomaar gebruiken en vraag eventueel aan je lesgever wat hij of zij aanraadt. Zelf rij ik ook met sporen, dit ben ik ook met hulp van degene die mij les gaf gaan opbouwen. Ben er dus voorzichtig mee!

Ik hoop dat ik jullie nu iets meer duidelijkheid heb kunnen geven over sporen.

Tot de volgende post!

Uitgelichte berichten
Recente berichten
VOLG ONS OP
  • Facebook Grunge
Zoek op tags:

© 2016, EquiBabble

bottom of page